Izvor: Politika, 22.Jun.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Tejlor Svift pobedila „Epl”

Nije fer tražiti od nekoga da radi besplatno. Ni mi od vas nismo tražili besplatne ’ajfone’, napisala je popularna pevačica tražeći naknadu od najvrednije svetske kompanije

Ne bi kompanija „Epl” propala bez muzike Tejlor Svift niti bi jedna od najplaćenijih muzička zvezda današnjice bankrotirala bez pomoći „Epla”, ali su poslovni interesi naterali rukovodstvo najvrednije svetske kompanije da za manje od 24 sata prihvati primedbu pevačice i promeni politiku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Nakon što je sa novog servisa za emitovanje muzike „Epl mjuzik” povukla poslednji album „1989”, Tejlor Svift se kompaniji obratila otvorenim pismom u kojem se žali da nije fer da umetnicima ne bude plaćena  naknada za autorska prava tokom tromesečnog besplatnog probnog perioda servisa. To je propratila rečima da je to „šokantno, razočaravajuće i neverovatno za takvu kompaniju”.

„Ovo nije žalopojka razmaženog i mrzovoljnog deteta. Ovo je glas svakog izvođača, tekstopisca, producenta iz mog okruženja koji se boji da to javno kaže, jer toliko poštujemo ’Epl’ ”, napisala je pevačica.

Dodala je da se ne buni zbog sebe, jer sa zaradom od dosadašnjih pet albuma može sama da finansira bend, producente i ostale troškove, već da to čini zbog debitanata koji tek treba da zarade od muzike.

„Tri meseca je dug period i nije fer tražiti od nekoga da radi besplatno. Ni mi od vas nismo tražili besplatne ’ajfone’. Znamo da imate novca da pokrijete taj trošak”, navela je muzička zvezda koja je prošle godine zaradila 40 miliona dolara.

Bez obzira na ove kritike, napisala je kako joj je „Epl” jedan od najvećih partnera u prodaji muzike.

Iako je pismo naškodilo imidžu kompanije, „Epl” je brzo reagovao i jedan od direktora najavio je da će muzičari dobiti naknadu i za ta tri meseca u kojima kompanija neće imati zaradu, jer je servis u tom periodu besplatan.

„Nismo ni mislili da ne platimo. U pregovorima smo ponudili da naknada, koju će kasnije muzičari dobijati, bude veća kako bi im bila nadoknađena ova tri meseca. Bilo je reči da umesto 70 odsto od pretplate, dobiju 1,5 osto više”, objasnio je predstavnik kompanije.

Mediji su preneli da će, na kraju, od svakih 10 dolara, koliko će od 30. juna korisnici mesečno plaćati za „Epl mjuzik”, na račun izvođača kompanija uplaćivati 73 odsto.

Tejlor Svift, čiji je album „1989” sa hit pesmom „Shake It Off”, prodat u 4,9 miliona primeraka samo u SAD, povukla je prošle godine svoju muziku sa još jedne popularne platforme „Spotifaj”, jer smatra da muzičari ne dobijaju dovoljno novca od striming servisa i da taj koncept smanjuje prodaju albuma.

A. M.
Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.