HTC kupuje kompaniju S3 Graphics

Izvor: B92, 07.Jul.2011, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HTC kupuje kompaniju S3 Graphics

Kompanija HTC saopštila je da će za 300 miliona dolara kupiti proizvođača grafičkih procesora, kompaniju S3 Graphics. HTC će na taj način doći u posed više od 235 patenata, od koji se neki odnose na tehnologiju grafičke vizuelizacije.

Neki od tih patenata su već predmet parnica koje HTC vodi sa drugim proizvođačima pametnih telefona, tako da je očita namera kompanije da kupovinom kompanije S3 Graphics zaštiti sebe od budućih patentnih sporova.

Primera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radi, 1. jula ove godine američka Komisija za međunarodnu trgovinu (International Trade Commission, ITC) saopštila je da je kompanija Apple zloupotrebila dva patenta koji se nalaze u vlasništvu kompanije S3 Graphics. Jedan od njih odnosi se na formate u kome se snimaju slike, a drugi se tiče kompresije slika.

Uzgred, Apple i HTC već vode nekoliko patentnih sporova. Najsvežiji od njih je pokrenut u martu ove godine, nakon što je Apple optužio HTC da je zloupotrebio 20 patenata koji se odnose na korisnički interfejs iPhonea, njegovu arhitekturu i hardver.

Vlasnici kompanije S3 Graphics su tajvanski proizvođač čipova, kompanija Via Technologies i investicioni fon WTI Investment International. Iako će doći do promene vlasništva, HTC je već najavio da će nastaviti da sarađuje sa kompanijom Via Technologies, i da će joj licencirati nekoliko patenata kompanije S3 Graphics.

Dogovor o kupovini je već dobio "zeleno svetlo” upravnih odbora kompanija HTC i Via Technologies. Očekuje se da do kraja godine sporazum dobije i potvrdu nadležnih tajvanskih državnih komisija i tela.

Kao i prethodnih 5 godina, Radio B92 će i ovog jula biti prisutan na Exit festivalu kroz višečasovni program uživo sa Petrovaradinske tvrđave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.