HOĆETE DA ZARADITE? Uzmite ovih 50 evra i trgujte akcijama kompanije Apple!

Izvor: Telegraf.rs, 05.Sep.2014, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HOĆETE DA ZARADITE? Uzmite ovih 50 evra i trgujte akcijama kompanije Apple!

FXLider, specijalno čitaocima Telegrafa, poklanja 50 evra početnog kapitala za uspešan početak trgovanja cenom akcija Apple-a na svetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj investitori zarađuju i na rastu i na padu cena akcija

Akcije Apple-a dostigle su preko 100 dolara po prvi put nakon podele akcija u junu ove godine. Odluku o podeli akcija u odnosu 7:1 Apple je doneo sa ciljem da akcije ove kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << postanu dostupne za kupovinu širem broju investitora.

Neposredno pre podele, cena akcija je dostigla 650 dolara. Prema mišljenju kompanije, psihologija niže cene i većeg broja dostupnih akcije čini ih atraktivnijim, a takođe nudi i veću fleksibilnost u budućim trgovinama. Od juna, kada je ova odluka stupila na snagu, do danas cene akcija ove kompanije porasle su 13,10%.

Uzmite 50 evra i trgujte na jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i kada cene rastu ali i kada cene padaju.

Kako navode iz FXLider-a, na rast cene u međuvremenu je uticalo mnogo faktora.

- Jedan od njih je izveštaj koji je pokazao dobro poslovanje tokom prethodnog kvartala. Odlični rezultati naročito kada su u pitanju zarade nadmašili su očekivanja ekonomista što se naravno pozitivno odrazilo i na cene akcija. Prodaja iPhone-a ostvarila je veliki uspeh kako je tražnja za sva tri modela ostvarila značajan rast. Pored dobrih izgleda i buduće prodaje, na rast cena akcija svakako je uticala i odluka upravnog odbora da značajno poveća program vraćanja kapitala akcionarima. Očekuje se da će ovaj program do kraja 2015. godine dostići ukupnu sumu od 130 milijardi dolara u kešu. Pored toga, odbor je odobrio i povećanje kvartalnih dividendi od otprilike 8% – kažu iz FXLider-a.

Foto:AP/Tanjug

Kada je prethodni put, u septembru 2012. godine, cena akcija dostigla rekordno visoku vrednost od 702,10 dolara usledio je veliki pad na ispod 400 dolara po akciji što je pad od preko 40% i pored toga što su analitičari Wall Street-a prognozirali rast na 1.000 dolara.

- Ovde se postavlja pitanje da li će akcije Apple-a ponoviti prethodni ciklus ili je upravo podela akcija u ovom netipičnom odnosu bila jedan od pokušaja da se to spreči. Ekonomisti imaju različita mišljenja po ovom pitanju i dok jedni pozivaju na oprez upravo zbog prethodnog ciklusa kada je nakon dostizanja rekordno visoke vrednosti cena akcija imala oštar pad, drugi smatraju da je trenutna situacije u kojoj se Apple nalazi veoma različita od one kada se prethodni pad dogodio. Pored odličnih rezultata koje je do sada ostvarila, kompanija planira da poveća i godišnje dividende. Sa 11 milijardi dolara koje isplaćuje godišnje, Apple spada među kompanije sa najvećom godišnjom isplatom dividendi na svetu – navode iz FXLider-a.

Za svega nekoliko nedelja za Apple će početi nova fiskalna godina. Naime ova kompanija svoju fiskalnu godinu počinje u septembru. Fiskalna 2015. godina mogla bi da bude presudna za iPhone.

- U zavisnosti kakvi budu rezultati ovog kvartala, 2015. bi mogla da bude prva godina u kojoj će iPhone doneti više od 100 milijardi dolara kada je prihod u pitanju. I 2014. godina bi mogla da dostigne ovaj prag ukoliko rezultati poslednjeg kvartala budu dovoljno dobri. U narednoj godini očekuje se i lansiranje iWatch-a što će dodatno povećati prihode, a odluka upravnog odbora da značajno poveća program vraćanja kapitala akcionarima tako]e će doneti koristi akcionarima – kažu u FXLider-u.

Foto: AP/Tanjug

Simon Roberts

Analitičar u Fortrade-u

FXLider ima ekskluzivnu saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.