Gugl, Epl i Tesla među optuženima zbog smrti dece u Kongu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2019, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gugl, Epl i Tesla među optuženima zbog smrti dece u Kongu

Pet vodećih svetskih tehnoloških kompanija, među kojima su Epl, Tesla i Guglova matična kompanija, optuženo je za saučesništvo u vezi sa smrtnim slučajevima dece u Kongu, prisiljene da rade u rudnicima kobalta, metala koji se koristi za pravljenje telefona i kompjutera.

Tužbu u ime 14 porodica iz DR Konga podigla je u nedelju neprofitna organizacija Međunarodni zagovornici prava, sa sedištem u SAD.

Kako prenosi Rojters, tužba je podneta protiv Tesle, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Epla, Alfabeta (matične kompanije Gugla), Majkrosofta i Del Tehnolodžisa.

U optužnici se navodi da su te kompanije bile deo sistema prisilnog rada koji je prema tvrdnjama porodica rezultirao smrću i teškim povredama njihove dece.

Ovo je prvi put da se više kompanija iz tehnološke industrije suočava sa sudskim postupkom zbog vađenja kobalta.

Uz sudska dokumenta, predate okružnom sudu u Vašingtonu, priložene su i fotografije osakaćene dece.

Šestoro od 14 dece obuhvaćene ovim predmetom poginulo je prilikom urušavanja tunela, dok su drugi pretrpeli povrede zbog kojih im se potpuno promenio život, uključujući i paralizu.

"Te kompanije, najbogatije na svetu koje proizvode fensi uređaje, dozvolile su da deca poginu i budu osakaćena da bi dobili svoj jeftini kobalt", rekao je Rojtersu advokat koji zastupa porodice, Terens Kolingsvort.

Kobalt je presudan za proizvodnju litijumskih baterija koje se koriste u milionima proizvoda tehnološkog sektora.

Prema procenama Evropske komisije iz 2018, očekuje se da će potražnja za kobaltom na svetskom nivou biti povećana sa sedam na 13 odsto godišnje u narednih 10 godina. Kongo proizvodi više od 50 odsto svetske ponude kobalta.

U tužbi se ističe da su deca, od kojih neka uzrasta od samo šest godina, bila prisiljena da zbog siromaštva napuste školu i rade u rudnicima kobalta u vlasništvu britanske rudarske kompanije Glenkor, koja se već ranije suočila s optužbama da koristi dečji rad.

Neka deca su bila plaćena samo 1,5 dolar po danu, a radila su šest dana u nedelji.

Ovim povodom oglasio se Del Tehnolodžis, navodeći da "nikada nije svesno nabavljao sirovine", proizvedene dečjim radom, kao i da su o tim navodima pokrenuli istragu.
Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.