Eplove gadžete prave mali Kinezi

Izvor: Vesti-online.com, 07.Mar.2010, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Eplove" gadžete prave mali Kinezi

Američka kompanija "Epl" priznala je da se u nekim njenim fabrikama u kojima se proizvode računari, telefoni i ostali gedžeti koristi dečja radna snaga. Kompanija u izveštaju ne precizira o kojim je fabrikama reč, ali pretpostavlja se da je reč o onima u istočnoj Aziji, naročito u Kini, odakle i potiče većina njihovih proizvoda.

"Epl" je u izveštaju spomenuo da se u 55, od 102 fabrike, nije poštovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << odredba o tome da zaposleni ne smeju da rade više od 60 sati nedeljno, uz napomenu da zakon o radu u Kini kao maksimum definiše 44 radna sata. U izveštaju stoji i da su tri fabrike imale zaposlene 15-godišnjake, iako je zakonski prag za zapošljavanje u zemljama u kojima se nalaze 16 godina. Tvrdi se da su u tri pogona revizori pronašli 11 radnika koji su zaposleni u vreme kada zakonski nisu bili dovoljno stari.

Izveštaj je dokazao loš položaj radnika u "Eplu", kompaniji koja se do sada već mnogo puta našla na udaru kritika zbog maltretiranja i zlostavljanja radnika, ali i loših uslova na radnim mestima.

Međutim, ovaj američki gigant nije jedini koji eksploatiše decu. Ta praksa je posebno popularna u modnoj industriji, koja je svoju proizvodnju stacionirala u nerazvijenim zemljama, što podrazumeva jeftinu radnu snagu, sirovinu i prostor.

Javnost je pre nekoliko godina zaprepastila objava "Obzervera" da poznata američka modna marka "Gap" izrabljuje maloletnike u svom pogonu stacioniranom u Indiji. Šokantno je to što je njihova radna snaga mlađa od deset godina i radi u neprihvatljivim uslovima do 19 sati na dan bez ikakve novčane naknade kako bi proizvela odeću za marku koja je poznata po svojim kampanjama sa slavnim i poznatim osobama, poput Madone i Sare Džesike Parker.

Modne kompanije koje su oblatile svoje ime iskorišćavanjem dečje radne snage su i "Levi Štraus", "Ribok", "Puma", "Adidas" i "Ralf Loren".

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Deca kao roblje

Izvor: Press, 07.Mar.2010

„Epl" priznao da u njegovim fabrikama rade maloletnici, kao i da se krše propisi o broju radnih sati. Decu iskorišćavaju i giganti modne industrije .Američka kompanija „Epl" priznala je da se u nekim njenim fabrikama u kojima se proizvode računari,...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.