Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Sep.2014, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK optužuje Apple za iskorištavanje državne pomoći Irskoj

Evropska komisija optužuje Apple za iskorištavanje državne pomoći u Irskoj, pokazuju preliminarni rezultati istrage o poreskim olakšicama koje je dobila ta američka kompanija.

"Financial Times" tvrdi da bi kazna mogla biti milijardu eura.

Evropska komisija mogla bi da zahtijeva isplatu svih neisplaćenih poreza, kao i dodatne kazne.

U proteklih 10 godina Apple je zaradio čak 137 milijardi dolara kroz poslovanje svojih offshore kompanija.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << />Prema izjavama ljudi koji su uključeni u istragu, Evropska komisija je navodno otkrila da je Apple sklapao ilegalne ugovore s irskim vlastima i time dobio protivzakonitu pomoć.

Porez na dobit pravnih subjekata u Irskoj trenutno je samo 12,5 posto, što druge države članice EU tvrde da nije pošteno.

Međutim, rezultati istrage pokazuju da je Apple u protekloj deceniji plaćao manje od dva posto poreza.

Još prošle godine, istraga komisije američkog Senata otkrila je da je Apple uštedio milijardu na porezima tako što je kompanije registrirao u irskom gradu Corku kao kompanije koje ne podliježu porezima ni u jednoj državi, prenosi Jutarnji.hr.
Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.