Da li elektronske cigarete da mogu pomognu pušačima da ostave pušenje?

Izvor: Aleksinac.net, 05.Jan.2015, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li elektronske cigarete da mogu pomognu pušačima da ostave pušenje?

Medicinski uređaji obično ne dolaze u ukusima poput "Spiked Nog", "Apple Jaxx" ili "Aphrodite’s Affair" ali pristalice elektronskih cigareta, uvedenih u 2006., tvrde da nikotinski isparivači u obliku olovke pomožu pušačima da prekinu naviku.

Sada, pregled naučne literature, objavljenom danas, daje kredibilitet ove tvrdnje, iako još uvek smo daleko od konačnog odgovora.

Sprovoden u Ujedinjenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Aleksinac.net << Kraljevstvu u Kohran centru, pregled je fokusiran na samo dve slučajne kontrolisane studije, ali i koristi podatke iz 11 uzajamnih studija, što u odnosu ljude koji su već pokušali da prestanu pušenje sa i bez e-cigareta. Sve u svemu, podaci "govore da elektronske cigarete mogu biti od pomoći [da] prestanete sa pušenjem i smanjiti potrošnju cigareta," kaže glavni autor i naučnik bihevioralista Hajden MekRobi sa Volfson Instituta za preventivnu medicinu u Londonu.

Posle godinu dana, učesnici istraživanja, koji su koristili uređaje imali su više nego dva puta veće šanse (4% u odnosu na 9%) da uspešno prestanu u poređenju sa onima koji koristili placebo isparivače (vaporizer) bez nikotina. Još 36% korisnika e-cigareta bili u mogućnosti da smanji broj tradicionalnih cigareta, koji su pušili ranije za 50% ili više. Ali 28% od placebo korisnika takođe je smanjio potrošnju cigareta za najmanje 50%, što ukazuje da su neki od moći e-cigareta za odvikavanje od pušenja, sam čin "pušenja" e-cigareta.

Budući da postoji toliko malo studija koje istražuju kako dobro elektronske cigarete se koriste kao sredstvo za odvikavanja, nivoi poverenja u podatke koje je dalo istraživanje su niski i procene efikasnosti će se verovatno promeniti. Ali svejedno, MekRobi kaže on bi preporučio e-cigarete prijatelju ili članu porodice koji je pokušava da prestane da puši. On misli da zdravstveni radnici da treba budu otvoreniji u preporuci uređaja.

Kohranovo istraživanje je tražilo znake ozbiljnih neželjenih reakcija na terapiju  e-cigareta, ali nisu ništa našli. To svakako ne znači da su e-cigarete su potpuno bezopasne. "Još uvek ne znamo rizik od dugotrajne upotrebe," kaže MekRobi. U ranijim analizama njihovih isparenja pojavile su se brojne toksične hemikalije i teških metali. Da li se ova jedinjenja nalaze u dozama dovoljno velikim da izazovu dugoročne zdravstvene probleme, ostaje da se vidi. Ali u poređenju o šteta od duvana, "stvarni efekti po zdravlje će sasvim verovatno biti manji, jer e-cigarete imaju manje toksina u isparenjima", kaže Suzajn Šik biolog u Centru za kontrolu duvana, Istraživanje i Obrazovanje na Univerzitetu u Kalifornija, San Francisko.

Naravno, sigurna stvar je da se izbegnu cigarete, elektronske ili svakle druge, sve zajedno. Ali za one koji su već zavisnici od nikotina, e-cigarete mogu biti manje od dva zla. "Ja se sada nadam da rasprava može preći na to, kako najbolje možemo posavetovati i dati podršku pušačima koji koriste ove proizvode da potpunu prestanu da puše, što pre", rekao je u zvaničnom saopštenju En Meknil, profesor duvanske zavisnosti u Nacionalnom centru zavisnosti na Kraljevskom koledžu u Londonu. Kohranove istraživanje poziva na dalje studije, posebno poređenje e-cigareta sa drugim metodama odvikavanja, poput flastera, u pogledu bezbednosti i efikasnosti. "Trebamo više podataka za jačanje dokaze", kaže MekRobi.

Source:ScienceMag

Nastavak na Aleksinac.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Aleksinac.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Aleksinac.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.