Apple ponovo najveći proizvođač smartfona

Izvor: B92, 25.Jan.2012, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apple ponovo najveći proizvođač smartfona

Mnogi su se pitali hoće li Apple pod Timom Kukom nastaviti da posluje uspešno kao i ranije, ukoliko se sudeći po prvom kvartalu u kom je Kuk na poziciji izvršnog direktora, nema zime za kompaniju iz Kupertina.

46,33 milijardi dolara iznosi prihod prvog kvartala tekuće fiskalne godine, saopšteno je tokom jučerašnjeg dana.

Prihod je prevazišao sva predviđanja analitičara, a samo u ovom kvartalu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Apple je prihodovao više nego tokom cele fiskalne 2009.godine.

Neto profit iznosi 13,06 milijardi.

Prodato je 37,04 miliona iPhonea, rast od 128 posto u odnosu na prethodnu godinu, 15,43 miliona iPada, rast od 111 posto.

U prvom kvartalu fiskalne 2012. Apple je prodao 5,2 miliona Macova, 15,4 miliona iPoda.

Tim Kuk, izvršni direktor kompanije, rekao je da su "oduševljeni neverovatnim rezultatima i rekordnom prodajom iPhonea, iPada i Macova”.

Prihod od iTunesa iznosio je 1,7 milijardi dolara, a Apple Store je doneo 6,1 milijardu dolara.

Iako su svi proizvodi bili uspešni, glavni činilac je svakako iPhone, koji je odgovoran za 53 procenata prihoda u ovom kvartalu.

Sa prodatih preko 37 miliona iPhonea, Apple ponovo preuzima poziciju najvećeg proizvođača smartfona, jer je Samsung, prema preliminarnim procenata, u istom periodu prodao 35 miliona smartfona, prenosi agencija Associated Press.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.