Apple obrisao Parler sa App Store-a

Izvor: ItRešenja.com, 16.Jan.2021, 01:58

Apple obrisao Parler sa App Store-a

Apple je uklonio Parler iz App Store-a, nakon optužbi da je aplikacija za društvene medije podsticala pozive na nasilje uoči i nakon racije na američki Kapitol. U saopštenju se navodi da Parler nije preduzeo odgovarajuće mere za rešavanje širenja pretnji po bezbednost ljudi, i da je zbog toga ova aplikacija suspendovana dok se ne reše problemi.

Apple je u petak uputio ultimatum Parler-u tražeći da ukloni sadržaj >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << koji krši pravila Apple-a i pruži plan o tome kako će moderirati sadržaj, o čemu je prvo izvestila BuzzFeed News. Apple je rekao da je Parler imao 24 sata da izvrši promene ili će u suprotnom biti uklonjen iz App Store-a. Očigledno je Parler predložio neke promene, ali Apple je zaključio da one nisu dovoljne, navodi se u izjavi koju je Apple poslao Parleru, zajedno sa konačnom odlukom da ukloni aplikaciju.

Aplikacija je na kratko i dalje bila dostupna u Apple-ovoj prodavnici, ali je ubrzo obrisana. Aplikacija je skočila na prvo mesto u App Store-u i možda je stekla stotine hiljada korisnika između trenutka kada je Apple izdao 24-časovni ultimatum i kada ga je kompanija povukla. I Apple i Google su se u petak suočili sa pritiskom da obrišu Parler, koji je poznat po tome što je konzervativan i ima slabije moderiranje od ostalih platformi društvenih medija. Uklanjanje obe aplikacije došlo je nakon napada pro-Trampovih pristalica u sredu na američki Kapitol.

Izvor: PC Press

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.