Apple na način Simpsonovih i Futurame

Izvor: B92, 06.Feb.2014, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apple na "način" Simpsonovih i Futurame

Opširnu listu svih referenci na Apple proizvode u dugovečnim televizijskim serijalima "Simpsonovi" i "Futurama" autora Meta Grejninga napravio je Joni Hajsler, saradnik sajta TUAW.

Popularne serije se emituju od 1989. ("Simsponovi") i 1999. ("Futurama", sa par prekida), a Apple-ovi proizvodi su gostujuće zvezde u različitim epizodama više od 40 puta.

Neki od klasika su epizoda "Futurame" iz 2010. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kojoj Bender obznanjuje da je Mac bolji od PC-a, kao i epizoda "Simpsonovih" iz 1994, u kojoj je u centru pažnje bio Apple Newton – PDA pokušaj kompnije iz Kupertina, koji se mučio sa prepoznavanjem rukopisa.

Prošle godine jedan od likova iz Springfilda pokušavao je da pomoću Siri pronađe bolnicu za Homera.

Tokom 2008. godine Simpsonovi su posebno bili "u fokusu" jedne "Apple-centrične epizode" u kojoj se mnogo toga dešavalo u "Mapple Store-u" u kojem su mogli da se kupe MyPods i MyPhones, a pomagali su vam u "braniac bar-u". Jedan odlikova u epizodi bio je i osnivač Mapple-a i glavni "vizionar" (CIO) Stiv Mobs. "On je genije!" – vikala je gomila. "On je kao bog koji zna šta mi hoćemo!"

Tokom svog rada na beleženju i otkrivanje referenci, Hajsler je pričao i sa scenaristom "Simpsonovih" Bilom Ouklijem i rediteljem Dejvidom Silvermanom. Oni su priznali da su kompjuteri koje se vide u seriji uglavnom crtani kao "Mekovi", pošto je to bio standard za animatore i njihov "alat" tokom devedesetih.

Oukli je takođe objasnio da je Smiters, desna ruka Mr. Burnsa, opisan kao Mac korisnik, pošto je on "tip modernog i mladog čoveka koji će pre da izabere Mac nego PC."

Silverman je posebno istakao da su sve reference na Apple ubačene u epizode isključivo zbog komičnih efekata i da su epizode tako namerno napisane da se izbegne svaki mogući "product placement".

"Čak i ako je nešto u "Simpson svetu" i mi smo ga stvorili, nismo želeli da to guramo u svaku epizodu, pošto to može da izgleda kao da namerno guramo, a to nije bio naš cilj. Mapple je baš "blizak" pravoj "stvari""

Kompletna lista Apple referenci može da se nađe na sajtu TUAW. Na listi se nalaze i slike, video inserti, kao i dodatni komentari autora serija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Apple na "način" Simpsonovih i Futurame

Izvor: B92, 06.Feb.2014

Opširnu listu svih referenci na Apple proizvode u dugovečnim televizijskim serijalima "Simpsonovi" i "Futurama" autora Meta Grejninga napravio je Joni Hajsler, saradnik sajta TUAW...Popularne serije se emituju od 1989. ("Simsponovi") i 1999. ("Futurama", sa par prekida), a Apple-ovi proizvodi su gostujuće...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.