Izvor: Piplmetar.rs, 06.Mar.2024, 04:31

Analiza: MediaTek završio 2023. godinu kao kralj na tržištu čipova

Najnoviji izveštaj o tržištu pametnih telefona za poslednji kvartal prošle godine, sa posebnim akcentom na dobavljače čipova koji ih pokreću otkriva da je MediaTek bio ubedljivi kralj ove sfere po broju upotrebljih čipova. Analiza otkriva da su čipovi tajvanskog dizajnera poluprovodnika napajali više uređaja od bilo koje druge poluprovodničke kompanije, sa povećanjem od 21 posto u odnosu na isti period u godini pre.
Ipak, brojke pokazuju da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Apple silicijum zauzeo prvo mesto kada su u pitanju prihodi od čipova koji pokreću pametne telefone. Iako čipovi kupertinskog giganta pokreću samo iPhone telefone, oni su uspeli da donesu prihod u iznosu od 87 milijardi dolara ovoj kompaniji, pokazuje Canalys izveštaj.
U slučaju kompanije Apple to predstavlja 20 posto u odnosu na isti period prethodne, odnosno 2022. godine. No, izveštaj obuhvata samo period od oktobra do decembra 2023, odnosno poslednji, četvrti kvartal prošle godine, bez detalja o čitavoj fiskalnoj godini.

Benchmark
Inače, u analizi su MediaTek, Apple i Qualcomm istaknuti kao tri najvažnija dobavljača čipova na tržištu, ali za njima stiže i Huawei koji je ostvario prihod od sedam milijardi dolara za svojih sedam miliona upotrebljenih čipova. Ovo znači da je kineska kompanija uglavnom prodavala telefone Nova 12 i Mate 60 sa Kirin 9000s procesorom po ceni od oko prosečno 1000 dolara po komadu
Još jedno iznanađenje iz Azije osim MediaTek kralja i Huawei giganta u ponovom uspenu je da su telefoni sa Unisoc čipsetom, istoimene kineske kompanije, dobili povećanje od 24 posto na godišnjem nivou, kako u prihodu, tako i u obimu korišćenja. Polovina telefona sa procesorom ove kompanije bila je pod okriljem kompanije Transsion, koja uključuje Infinix, Tecno i iTel, kompanijama koje polako osvajaju tržišta.

Canalys
Kada je u pitanju ogranak za čipove južnokorejskog giganta Samsung, on je u ovom periodu zabeležio pad od ne baš malih 48 posto u isporukama telefona sa svojim Exynos čipom. To je dovelo do kvartalnih prihoda od „samo“ pet milijardi dolara, čineći 44 procenta manji prihod u ovoj oblasti u odnosu na prethodnu godinu.
Ipak, sve su prilike da će Exynos doživeti blagi porast već u prvoj polovini ove godine, s obzirom na to da ovaj čip pokreće najnoviju Samsung Galaxy S24 seriju telefona, dok Galaxy A55 telefon takođe treba da stigne sa čipom ove serije već 11. marta.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.