Alphabet preskočio Apple i postao tržišno najvrjednija kompanija

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Feb.2016, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alphabet preskočio Apple i postao tržišno najvrjednija kompanija

ANALIZA - Tržišna kapitalizacija Alphabeta premašila je Appleovu prvi puta od veljače 2010. godine.

Alphabet sada na tržištu vrijedi 550 milijardi dolara, a Apple 538, pišu analitičari iCapitala.

Još od 2013. godine Apple je obarao vlastite rekordne tržišne vrijednosti na temelju snažne gotovinske pozicije (iPhone čini 70 posto njegovih prihoda). Komanija je u posljednjem kvartalu prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << godine oostvarila rekordnu dobit od 18,4 milijarde dolara. U razdoblju od posljednjih dvanaest mjeseci, Appleova neto dobitz povećana je 21 posto. Ipak, Appleova tržišna vrijednost u posljednje je vrijeme padala dok je Googleova krovna kompanija imala vrlo snažne rezultate u četvrtom kvartalu 2015. Alphabet je u tom razdoblju ostvario 21,1 milijardu dolara prihoda, 18 posto više nego u istom kvartalu godinu ranije. Kad pogledamo cijelu godinu, kompanija je povećala prihode 14 posto, a neto dobit 16 posto.

U kontekstu profitabilnosti, Apple stoji puno bolje od Alphabeta. Apple je ponešto poboljšao profitnu i EBITDA maržu u posljednjih nekoliko godina, a pokazuje i značajan napredak u povratu na kapital (ROE) koji je na kraju prošle godine iznosio visdokih 46 posto. S druge strane, Alphabetove marže padaju u posljednjih nekoliko ogodina, dok je ROE spušten na razinu od 15 posto.

Apple je nedavno najavio lansiranje novog iPhonea, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li kompanija vratiti poziciju tržišno najvrijednije kompanije. Povijest pokazuje da bi uvijek na početku novoga ciklusa Apple pronašao način za dosezanje rekordnih razina.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.