5 razloga zašto Apple posustaje

Izvor: B92, 24.Apr.2013, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5 razloga zašto Apple posustaje

Ekspanzija Applea, jedne od najuspešnijih tenoloških kompanija na svetu, naglo je zakočila. Za manje od dve godine, koliko je Tim Kuk na čelu kompanije, postalo je jasno da kreativni sokovi više ne teku hodnicima kompanije iz Kupertina.

Kuk je za ove dve godine ipak uspeo da uradi i pozitivne stvari koje su se ticale užasnih uslova u fabrikama u Kini sa kojima Apple sarađuje a prikazana je i spremnost da se izvini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za sve propuste što je pomoglo da kompanija deluje manje arogantno.

Međutim, stvari koje su Apple načinile velikim – inovacija, sposobnost da se naprave softver i hardver koji „samo rade“ i bezgrešan industrijski dizajn koji je stvorio neke od najlepših uređaja na svetu, polako blede.

Pogledajte pet ključnih bojišta na kojima je Apple izgubio neke od najvećih bitaka:

Nikada nije uspeo da stvori televiziju ili Apple TV kako treba

Nakon što je bez većih problema osvojio muzičku i telekomunikacionu industriju, stvorio se utisak da je Apple bio spreman i da se upusti na polje televizije. Međutim, o ovom potezu priča se od 2011. godine ali i dalje nema ni traga ni glasa od Apple televizije ili iPanela – kako insajderi tvrde da će se zvati.

Televizija jednostavno vapi za promenom. Satelitske i kablovske kompanije i dalje primoravaju ljude da kupuju veliki broj kanala koje ne žele pre nego što dobiju pristup najboljem sadržaju.

Apple sada mora da se potrudi više nego što je to bio slučaj sa muzičkom industrijom. NJegovi telefoni se prodaju putem pretplate i ljudi mogu da ih priušte zbog ozbijnih subvencija mrežnih operatora,

Jeftin televizijski set bi takođe morao da dobije podršku kablovskih kompanija, koje kontrolišu i pristup internetu, a njihova podrška mogla bi da uništi postojeći poslovni model – oni ne žele da mušterije kupuju u iTunesu. Kuk još nije otkrio način da ovo prevaziđe.

iCloud je sprečen brojnim problemima sa sinhronizacijom i nestabilnošću

Apple želi da odložimo naše albume sa fotografijama i kutije sa muzikom na tavan. Kompanija želi da sve te podatke preseli na svoje suncem pogonjene farme servera kako bi nam bili dostupni sa bilo koje lokacije i na bilo kom uređaju – sve dok na sebi imaju jabuku.

Međutim, postoje ozbiljni problemi sa iCloud skladištenjem. Ono je znatno skuplje od onih koje vode rivali kao što je Google i ne radi onako kako bi trebalo.

Sadržaj kupljen na iTunesu ne može biti ponovno skinut iz prodavnice ukoliko je slučajno obrisan sa telefona ili tableta, a sada se i developeri žale da ne mogu da integrišu iCloud u svoj softver.

Apple mape nisu dobre, ali ne postoji mogućnost biranja

Apple mape predstavljaju možda najveću grešku Tima Kuka do sada. Aplikacija nije bila sitna stvar. U pitanju je bio strateški potez koji je trebao da omogući Appleu da se odvojio od Googlea.

Cela promocija rađena je izuzetno ambiciozno sa tvrdnjama koje su naglašavale superioran dizajn i preciznu kartografiju.

Greške koje su napravljene nisu mogle biti samo gurnute pod tepih – park u Dabilnu obeležen kao aerodrom, grad u Norveškoj preseljen na more...mnogi su se pitali da li je neko uopšte testirao aplikaciju pre njenog predstavljanja.

Zapošljavanje šefa za maloprodaju koji nije shvatao da su Apple prodavnice ujedno i izložbeni prostor

Džon Brovet bio je jedna od najznačajnijih akvizicija Tima Kuka i doveden je kako bi se brinuo o Apple prodavnicama. Brovet je vrlo brzo počeo da reže troškove i zaustavlja regrutovanje novih ljudi. Ovi potezi izazvali su pravu pobunu.

Apleove prodavnice – hramovi sačinjeni od stakla i čelika su u svojoj osnovi reklama za proizvod dok usluga mušterija ima ključnu ulogu u regrutovanju novih fanova i mušterija.

Sedam meseci nakon što je angažovan, Brovetu su pokazana vrata.

iPhone 5 je u osnovi imao samo malo veći ekran

Možda je jedan od najbržih telefona na svetu, ali mnogi se žale da iPhone poseduje premali ekran i da se njegovo crno kućište sa neverovatnom lakoćom grebe, a pojedini kritičari idu toliko daleko da tvrde da je dovoljan samo pogled kako bi se ono izgrebalo.

Iako je iPhone 5 do Božiča bio jedan od najprodavanijih smartfona, Apple polako počinju da sustižu rivali koji prave jeftinije telefone koji podjednako dobro rade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.