30 godina se bori sa Parkinsonovom bolešću: Majkl Foks je i u najtežoj životnoj borbi vedrog duha

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 16:20

30 godina se bori sa Parkinsonovom bolešću: Majkl Foks je i u najtežoj životnoj borbi vedrog duha

Majkl Foks ima 62 godine, a više od 30 godina se bori protiv Parkinsonove bolesti. Dokumentarni film "Still: A Michael J. Fox Movie", koji je pušten na Apple TV, govori o njegovom životu i njegovoj životnoj borbi.

Odmah na početku filma, reditelj Dejvis Gugenhajm šokirao nas je scenom. Foks se ne pojavljuje često u javnosti, tako da nismo imali priliku da ga vidimo kako hoda. A bolest mu je toliko napredovala da su grčevi toliko jaki da jedva hoda sam. Uz sebe uvek >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima pomoćnika. U uvodnoj sceni, Majkl šeta ulicom, a obožavateljka mu kaže: "Dobar dan, gospodine Foks." On pada na trotoar i kaže u svom zadirkujućem stilu: "Oborila si me s nogu."

Film nije slučajno nazvan "Still“, jer ta engleska reč ima dva značenja – "još uvek" i "miran". Majkl za sebe kaže da nikada nije bio miran. Čak je i kao dečak u Kanadi bio veoma živahan. Bio je niskog rasta (visok je 163 cm), pa je već u srednjoj školi počeo da igra dečačke uloge. Zbog visine su ga često zadirkivali u školi, ali nije se predavao. Optimizam ga je pratio tokom celog života.

U mladosti je igrao hokej, ali je znao da je gluma ono čime želi da se bavi u životu. Stigao je u Holivud i nakon nekoliko manjih uloga probio se u seriji "Porodične veze" igrajući Aleksa P. Kitona. Iako je ova uloga u početku bila sporedna, njegov šarm i humor doveli su ga do jedne od glavnih uloga. To mu je bila odskočna daska za ulogu koja ga je proslavila. Poznato je da je Erik Stolk snimio skoro polovinu "Povratka u budućnost", ali nije imao harizmu za ulogu Martija Mekflja. Stiven Spilberg je bio producent filma i znao je da je Foks idealan za tu ulogu.

U filmu Gugenhajm savršeno kombinuje Majklove uloge sa detaljima iz njegovog života. Simptomatično je da je Foks 1985. danju snimao "Porodične veze”, a noću "Povratak u budućnost”. Spavao je samo 2-3 sata i ponovo je imao snimanje. Ne znamo da li se njegovo telo pobunilo, ali znamo da je prvi simptom osetio 1990. godine na snimanju filma "Doc Hollywood". Kada se jednog jutra probudio, primetio je da mu se mali prst na desnoj ruci nekontrolisano kreće.

"Doktor mi je rekao da imam početak Parkinsonove bolesti. Ništa mi nije bilo jasno! Pa to je bolest starih ljudi", rekao je Majkl.

Prikrivao je dijagnozu koliko je mogao. Tokom devedesetih glumio je u hit seriji "Spin City" za koju je dobio četvrti Emi. Da bi sakrio svoju bolest i trzanje, često je okretao predmete u svojoj "problematičnoj” ruci ili je nešto radio sa njom. Kada to više nije mogao da krije, svoju dugogodišnju borbu obelodanio je javnosti.

Majkl više ne glumi, ali je jednako duhovit i beskrajno šarmantan kao i pre 40 godina. Kada ga je reditelj Gugenhajm u filmu pitao da li ga boli, Majkl je rekao da je sve vreme bolovao.

"Pa zašto mi nisi rekao?" pitao ga je direktor, a on je odgovorio: "Pa nije mi palo na pamet”.

Na pitanje gde sebe vidi za 20 godina, rekao je:

"Biću mrtav ili ću biti krastavac".

Paradoksalno ili ne, Majkl je sada najmirniji, zahvaljujući svojoj porodici, supruzi Trejsi Polan i njihovo četvoro dece, sinu Semu i ćerkama Akini, Šajler i Esme.

"Ti si oženjen Trejsi?" Gugenhajm ga u jednom trenutku pita, a Foks odgovara: "Još uvek!"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.