ŽENE U CRNOM: Zaštitite Albance u Srbiji!

Izvor: Telegraf.rs, 17.Okt.2014, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽENE U CRNOM: Zaštitite Albance u Srbiji!

- Vlada mora jasno da se odredi po pitanju napada, dok policija, tužilaštvo i sudovi moraju da istraže i procesuiraju incidente koji se dešavaju u različitim gradovima u Srbiji, od Stare Pazove, preko Apatina, Sombora i Novog Sada - kaže se u saopštenju ove organizacije

Grupa nevladinih organizacija uputila je otvoreno pismo nadležnim institucijama u kome se zahteva od nadležnih organa zaštita Albanaca u Srbiji, koji su prethodnih dana bili žrtve napada >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u nekoliko gradova širom zemlje.

- Organizacije za zaštitu ljudskih prava zahtevaju hitnu i sveobuhvatnu reakciju policije, tužilaštva i sudstva povodom napada na objekte čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice. Vlada mora jasno da se odredi po pitanju napada, dok policija, tužilaštvo i sudovi moraju da istraže i procesuiraju incidente koji se dešavaju u različitim gradovima u Srbiji, od Stare Pazove, preko Apatina, Sombora i Novog Sada. Ovi napadi ne smeju ostati okarakterisani kao izdvojeni incidenti, već se moraju tretirati kao napadi motivisani mržnjom prema određenoj društvenoj grupi. Obaveza je institucija države Srbije da garantuju sigurnost svih građana i njihove imovine bez bilo kakve diskriminacije – kaže se u saopštenju.

U njemu se takođe traži da državne institucije osude napade na objekte koje drže Albanci, koji su motivisani dešavanjima na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija, održanoj 14. oktobra u Beogradu.

Foto: Printscreen/You Tube/Srđan Kepčija

- Zabrinjavajuće je da Vlada nije osudila izlive mržnje prema Albancima koji su se čuli na stadionu i van njega pre, za vreme i nakon utakmice, kao i da još uvek nema reakcije na incidente u Vojvodini koji su najdirektnija posledica onoga što se dešavalo u vezi sa ovom utakmicom. Činjenica da su se na tribinama sve vreme čuli pozivi na ubistvo Albanaca govori o tome da u Srbiji i dalje vlada netrpeljivost prema albanskoj zajednici, a napadi koji su usledili u poslednja 24 časa dodatno to potvrđuju – navodi se u saopštenju.

Foto: evrsac.rs

Nevladine organizacije koje su poslale ove zahteve su Koalicija za pristup pravdi, Civil Rights Defenders, Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za unapređivanje pravnih studija, CHRIS – mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine , Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Praxis, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Žene u crnom, YUCOM – Komitet pravnika za zaštitu ljudskih prava, Helsinški odbor za ljudska prava, Građanske inicijative, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Centar za praktičnu politiku, Urban-in i CEAS – Centar za evroatlantske studije.

(Telegraf.rs)
Pogledaj vesti o: Apatin

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.