Udes Dromadera u Apatinu – kvar motora skoro izvestan uzrok

Izvor: TangoSix.rs, 23.Maj.2017, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udes Dromadera u Apatinu – kvar motora skoro izvestan uzrok

Kvar motora skoro je izvestan uzrok udesa koji se prošlog petka dogodio u Apatinu kod Ribareva, potvrdio je za Tango Six glavni istražitelj za vazduhoplovne nesreće, Nebojša Petrović. Pilot iz Novog Sada koji je upravljao letelicom lakše je povređen u ovom udesu.
Reč je o poljoprivrednom avionu Dromader Aero-kluba iz Zrenjanina koji je korišćen za prskanja >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << pšenice u poljoprivrednom preduzeću „Delta Agrar“.
– Na osnovu prvog izveštaja toga dana, konstatovali smo da je došlo do prestanka rada motora. To se moglo utvrditi ne samo na osnovu izjave pilota nego i zatečenog stanja samog motora, odnosno elise koja je bila blago ukopana bez vidljivih dodatnih oštećenja koja sugerišu da je motor radio i u trenutku kada je avion udario o tlo.  – izjavio je Petrović i dodao:
– Avion je završavao osmo tretiranje terena u ataru Apatina gde je vršio poljoprivredna zaprašivanja i po završetku ture pri povratku na pistu došlo je do prekida rada motora. Pilot je odmah krenuo u zaokret i pokušao da blaže prizemlji avion. – objasnio je Petrović.
Prema njegovim rečima, Dromader je letelica kod koje je težište pomereno unapred, prema motoru, što je uzrok prevrtanja aviona:
– Letelica je napravila možda nekih desetak- petnaest metara po tlu i došlo je do prevrtanja uzdužne ose aviona, tako da se pilot prizemljio na leđima aviona. Izašao je iz letelice sa manjim povredama. –
Avion će prema rečima Petrovića morati da pretrpi „ozbiljnije popravke“ jer su oštećena, osim na motoru, vidljiva i na krilima, u zoni centroplana, kao i na repnoj površini.
– Zbog svih okolnosti, prema kvalifikaciji zakona ovde je reč o udesu. – potvrdio je Petrović i objasnio da su svi parametri bili u predviđenim normama za ovu vrstu letenja:
– Informacije koje su bile dostupne na terenu govore u prilog tome da su priprema leta i prijava leta bili korektni. Avion je poleteo sa Čeneja ka Apatinu, izvršio probni nalet – utvrdio rute za izbacivanje hemijskih sredstava, a zatim nastavio da leti prema planu leta. Na osnovu informacija kojima raspolažemo sve je bilo u predviđenim normama za tu vrstu letenja.
Reč je o letelici koja je relativno stara i koja nije imala predugački resurs – oko 200 časova leta što za tu vrstu letelice nije mnogo za motor. – rekao je Petrović za naš portal i dodao da će potpunije informacije u vezi sa udesom doneti radna grupa koja će se baviti istragom, a koja će biti formirana u naredna dva dana.
Letelicom je upravljao, Radovan Šegrt, iz Novog Sada. Prema njegovim rečima tokom karijere imao je nekoliko manjih incidenata, a ovom prilikom uspeo je da izbegne uletanje u šumu za koje veruje da ga sigurno ne bi preživeo, prenosi „Alo“.
–  Na samoj parceli koju smo tretirali nalazi se i komad šume koji je neophodno nadletati kako bi se obavilo prskanje. U poslednjem naletu, kada sam krenuo podizati letelicu, došlo je do gašenja motora. Umesto uletanja u krošnje uspeo sam avion usmeriti na susednu oranicu, ali nakon izbegavanja stabala i kanala jedan od točkova je uleteo u mekano tlo što je izazvalo prevrtanje – izjavio je Šegrt i dodao da je brzina kojom je padao bila oko 100 kilometara na sat.

The post Udes Dromadera u Apatinu – kvar motora skoro izvestan uzrok appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.