Podrška sportu i fizičkoj aktivnosti devojčica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2019, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška sportu i fizičkoj aktivnosti devojčica

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez prisustvovao je radionici u apatinskoj Banji Junaković povodom projekta "Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica - Aktivne devojčice", koja se održava u organizaciji resornog sekretarijata. Projekat zajedno sprovode Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Fond "Evropski poslovi" AP Vojvodine, Opština Senteš u Mađarskoj i Skvoš klub "Tisa" iz Segedina.

Dečaci su aktivniji i više uključeni u sistem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organizovanog sporta, dok devojčice daju prednost neformalnim ili rekreativnim oblicima aktivnosti, rečeno je na radionici povodom istraživačkog projekta "Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica - Aktivne devojčice". Nastavnici fizičkog vaspitanja iz osnovnih škola i treneri lokalnih sportskih klubova, koji rade sa devojčicama osnovnoškolskog uzrasta ističu da su ovakva istraživanja neophodna u boljem pristupu radi motivacije mladih da se vise posvete sportu.

"Ja se nadam da će se kroz ovaj projekat mnogo više popularizovati sport za same devojčice, pa i fudbal. Generalno, treba da se vidi da se radi na povećanju aktivnosti devojčica od 7 do 15 godina. Takođe, trebaju se utvrditi uzroci zašto dolazi do prestanka njihove fizičke aktivnosti", kaže Radomir Radujko, profesor fizičkog vaspitanja i fudbalski trener.

Cilj radionice je utvrđivanje koji su razlozi smanjene fizičke aktivnosti kod devojčica.

"Tema ovog projekta je oblast školskog sporta i zato mi smo upravo kroz projekat nabavili i rekvizite koji su podeljeni u šest škola i namenjeni za fizičku aktivnost i vaspitanje devojčica, od visokih i niskih greda do strunjača i pilates lopti", naglašava Vladimir Batez, Pokrajinski sekretar za sport i omladinu.

"Mladi žele danas da vežbaju na opušteniji način, da slušaju muziku, da se druže, da ne nose neku skupocenu opremu koja ih ograničava, te da se kroz druženje da se takmiče. Na primer, na Olimpijskim igrama u Tokiju imaćete kao kategoriju surfing", kaže Dragan Atanasov, profesor na Fakultetu za sport Univerziteta Unija Nikola Tesla Beogradu.

Projekat sufinansira Evropska unija kroz Intereg IPA Program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, a ukupna vrednost je 210.865 evra.
Pogledaj vesti o: Apatin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U Apatinu se održava radionica u sklopu evropskog projekta za aktivne devojčice u sportu

Izvor: 021info.rs, 17.Jun.2019

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez, obišao je danas u Banji Junaković, u Apatinu, radionicu za nastavnike fizičkog vaspitanja i sportske stručnjake, u sklopu projekta Podrška sportu i fizičkoj aktivnosti devojčica – Aktivne devojčice, koji se sprovodi u okviru Interreg...

Nastavak na 021info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.