Tehnička škola u Apatinu uvodi nove smerove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2019, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tehnička škola u Apatinu uvodi nove smerove

Tehnička škola sa domom učenika u Apatinu uvodi nove smerove, ali i one koji se tiču dualnog obrazovanja. Za potrebe savremene prakse učenika , ta škola je kupila i CNC mašine. Ističu da se spremaju za tržište i sve izbirljivije učenike, kojima je cilj dobra zarada nakon školovanja.

Ovu školu pohađa oko 200 đaka u sedam smerova.

Prateći trendove na tržištu rada i potražnje obrazovnih profila među mladima, Tehnička škola sa domom učenika u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Apatinu po dualnom sistemu obrazovanja uvodi nove smerove mehaničar motornih vozila i bravar/varilac, a za modernu praksu učenika kupila je nove mašine.

„Prateći modernizaciju industrije i nove mašine koje se koriste danas, obrazovanje učenika mora pratiti taj trend, a to se najviše ogleda u profilu mašinskog tehničara za kompjutersko konstruisanje i mašinski tehničar za upravljanje CNC mašinama. To su novi profili koji se uvode u četvrtom stepenu, a u trećem stepenu je operater mašinske obrade", kaže Petar Popović, direktor Tehničke škole sa domom učenika Apatin.

Učenicima je prioritet da nakon završetka trogodišnjeg obrazovanja dobiju dobro plaćen posao.

„Motivisalo me je to što volim da kuvam i pre srednje škole sam kuvao i pravio razna jela. Sebe vidim kao boljeg kuvara na nekom kruzeru u inostranstvu, a zarada mi je motiv", kaže Stefan Terek, učenik Tehničke škole sa domom učenika, smer kuvarstvo.

Milan Tadić, smer kuvarstvo: „Motiv mi je kada završim da počenem raditi kao kuvar i pre dvadesete. Želja mi je da budem kuvar na kruzeru ili u nekom restoranu, a ako budem pratio i učio postići ću dosta toga, siguran sam."

Kuvari i konobari su natraženija zanimanja zbog trendova u ugostiteljstvu i turizmu.

"Zarada je nešto što učenike najviše motiviše da upišu ovaj smer, međutim ima dece koja su zaista zainteresovana i vole kuvanje bez obzira na to. Oni koji su najbolji najviše i napreduju", kaže Vanja Medić, profesorka kuvarstva u Tehničkoj školi sa domom učenika.

"Zanimanje konobar je interesantno, jer je velika potražnja za tim zanimanjem koje je dobro plaćeno. Međutim, nije bilo interesenata prethodne dve godine, pa nismo više ni imali taj smer. Naredne godine, kada budemo upisivali kuvare, kombinovaćemo i jedno odeljenje kuvar/konobar", kaže Petar Popović.

U školi ističu da su dobili i Zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu obrazovanja, a ponudom od sedam smerova i smeštajnim kapacitetima ocenjuju da će na predstojećem upisu privući još veći broj učenika iz Zapadnobačkog okruga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.