Svi bi u politiku zbog ogromnih primanja

Izvor: Blic, 23.Apr.2013, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi bi u politiku zbog ogromnih primanja

Za razliku od običnih građana, većina srpskih političara ne mora da razmišlja kako da sastavi kraj s krajem, a pojedini, kao Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa” i visoki funkcioner SPS, imaju mesečna primanja oko 20.000 evra.

Lojalnost stranci i lična snalažljivost dovela ih je u poziciju da obavljaju i po pet funkcija, zbog čega su njihova mesečna primanja veća i od predsedničke plate.

U tu grupu spada i Oliver Antić, savetnik predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije. Među plaćenijima je i predsednik opštine Apatin Milorad Smiljanić, koji je po mesečnim primanjima čak i ispred premijera. Da se dobro pliva u političkim vodama, pokazao je i potpredsednik PUPS-a Milan Krkobabić, koji je direktor PTT-a, poslanik u Skupštini i odbornik u beogradskom parlamentu.

- Nije problem dati nekom visoku platu, ako se ona zaradi. Međutim, pitanje je da li primanja predsednika države i premijera treba da budu manja od nižih državnih funkcionera. Neki političari imaju orgomne zarade zahvaljujući brojnim funkcijama, ali niko ne može da me ubedi da oni kvalitetno rade svoj posao - zaključuje Đorđe Vuković, programski direktor Cesida.

Više stotina hiljada mesečno zarađuje i vojvođanski premijer Bojan Pajtić, ali ne zaostaju mnogo ni penzioneri poslanici. Uz dobre penzije i poslaničku platu primaju i pupsovac Konstantin Arsenović i Dragoljub Mićunović iz DS.

- Ja sam za dobro plaćanje kvalifikovanog rada. Ipak, postavlja se pitanje mere, i to je etički problem. U siromašnom društvu imati platu sto puta veću od običnog građanina je moralna dilema. Međutim, takvi ne osećaju problem enormnog plaćanja, već u tome prepoznaju svoju nezamenljivost - smatra sociolog Ratko Božović.

Visoka primanja za srpske prilike ima i Vuk Jeremić, predsedavajući GS UN. Njegova mesečna zarada isplaćuje se iz srpskog budžeta.

Iako ima verovatno najnižu guvernersku platu u regionu, Jorgovanka Tabaković za srpske prilike ima astronomska primanja.

- Razložno je pretpostaviti da onaj ko prima platu od 400.000 dinara mesečno nije pružio 10 puta više od onog ko zarađuje 40.000 dinara. Nažalost, u Srbiji je situacija takva da je onaj sa zaradom od 30.000 dinara previše plaćen - objašnjava ekonomista Ljubomir Madžar.

Nikolić, Dačić i Vučić

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, ima mesečna primanja od 150.000 dinara, dok Ivica Dačić, premijer, ministar unutrašnjih poslova i lider SPS, zarađuje mesečno 172.488 dinara. Dačić je član UO Direktorata civilnog vazduhoplovstva, ali tamo ne ostvaruje zaradu. Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade i lider SNS, ima mesečnu platu od 108.912 dinara.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.