Slepi mladić Uglješa Brkljač iz Apatina virtuoz na klaviru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2022, 20:47

Slepi mladić Uglješa Brkljač iz Apatina virtuoz na klaviru

Njegova prva ljubav je muzika. Odmalena je pokazivao afinitet prema muzičkoj umetnosti i onda kada se činilo da je u teškim vremenima nemoguće istrajati, umetnik se borio srcem i pobeđivao.

Talentovani mladić Uglješa Brkljač iz Apatina, još od osme godine ulepšava svakodnevicu čarobnim notama, svirajući na klaviru. Njegova ljubav prema zvuku, privukla ga je muzici.

"Moj prvi koncert sam ostvario slušajući koncerte klasične muzike u muzičkoj školi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Apatinu i kod poznanika koji su imali klavir kod kuće i gde sam bio u prilici da probam kako zvuči. Oduvek sam bio fokusiran na zvuk i mnogo me je interesovala zvučna pojava. Muzika je umetnost kroz koje se ja najbolje izražavam svoja osećanja. Baha volim često da izvodim, Mocarta, Betovena, Šopena, to su mi favoriti", kaže Uglješa Brkljač.

Uprkos potpunom nedostatku čula vida, koje ima od rođenja, Uglješa je svojim talentom i virtuoznošću osvojio više od 30 nagrada. Međutim, njegovo školovanje je pratilo brojne poteškoće, a jedna od njih je nedostatak literature i nota na brajevom pismu.

"Ne postoji mogućnost da se one kupe za ličnu upotrebu već je njihova nabavka isključivo vezana za biblioteku slepih i Saveza slepih u našoj zemlji ili ako postoji mogućnost iz inostranstva", priča Gordana Brkljač, Uglješina majka.

Tokom Uglješinog školovanja, podrška su mu bili roditelji i nastavnici, koji su unapred pripremali gradivo za nastavu, s obzirom na manjak literature za slepe i slabovide osobe.

"Sistem mora više da povede računa u smislu školstva, u smislu njihovog opismenjavanja i osamostaljenja i to je na kraju krajeva poštovanje različitosti, a ne samo mrtvo slovo na papiru već i sprovođenje u delu. Gubitak vida ne znači zaista da nemate viziju da nemate ideju čime želite da se bavite", ističe Gordana Brkljač.

Uglješa je trenutno na doktorskim studijama na akademiji umetnosti u Novom Sadu, u kojoj ujedno i radi kao stručni saradnik. Želja mu je da nastavi da svira na koncertima, kao i da otkrije muzička dela, koja još uvek nije imao priliku da izvodi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.