Sirćetana u turističkoj ponudi Apatina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2018, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sirćetana" u turističkoj ponudi Apatina

U poslednje vreme sve više je atraktivan etno stil, a malo je kuća koje iza svojih dveri kriju autentične slike stila života kako se nekada davno živelo na veoma savremen način. Jednu od prvih savremenih kuća na prostoru Apatina izgradio je nekadašnji veleposednik Flam, pokretač posla i vlasnik "Vrionici sirćeta" osnovane 1894. godine. Kuća je zidana od čuvene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << apatinske "klinger" cigle, kojom su sagrađena i pojedina reprezentativna zdanja u Beču i Budimpešti. Građena je u više etapa do 1929. godine, a tako izgleda i danas, a zbog svoje atraktivnosti uvrštena je u ponudu Turističke organizacije Apatin.

U građanskoj vojvođanskoj kući sagrađenoj s kraja XIX veka je zaustavljeno vreme, ali stogodišnji satovi i dalje tačno rade. Nemačka kuća "Margita" Perice Maleša iz Apatina je poput muzeja, jer u njoj poslednjih 100 godina nije bilo nikakvih novina, kao ni u staroj sirćetani, koja je radila od 1894. do 1965 godine. Radionica gde se pravilo sirće odiše patinom nekadašnje sirćetane,sačuvani su alati starog zanatlije, prese i mašine za pravljenje sirća, kao i drvene bačve u starom magacinu.

"Ovo je bila kuća veleposednika podunavskog Nemca koji je tu radio, stvarao i živeo sa svojom porodicom. Taj imućnik je imao jedinu sirćetanu na ovim prostorima i snabdevao sirćetom ceo okrug, imao je svoje prodavnice, a našao sam podatke da je sirće prodavao i u Baranji. Sve je sačuvano kako je nekada bilo, a meni je želja da tako i ostane", kaže Perica Maleš.

Posebna atrakcija kuće, u kojoj se neretko snimaju spotovi, venčanja ili fotografije za razne časopise jeste netaknut nameštaj s kraja XIX veka, kaljeve peći, razni instrumenti, dokumenta, pisma fotografije, knjige, gobleni, kao i mnogi drugi detalji koji oslikavaju za današnji pojam onog vremena veoma savremen način života.

"Za ono vreme, pre 100 godina, ova kuća je imala uvedenu vodu, podzemne cevi koje su vodu vukle iz bunara pumpama crpila vodiu u tank koji se nalazio na tavanu zbog slobodnog pada. Kuću sam kupio 2005. godine sa velikim entuzijazmom. Imao sam prilike pre kupovine da boravim u toj kući i jednostavno sam je zavoleo, oduševio sam se kako je ova kuća ovekovečila duh nekadašnjeg vremena koji živi i dalje u njoj sa svim tim stvarima koje me oduševljavaju", kaže Maleš.

Perica ističe da kuću neretko posećuju gosti iz celog sveta, a sa najvećom setom iz nje izlaze podunaske Švabe. Ideja je da kuća postane i zvanično Muzej, sve posete u njoj su besplatne, a za njeno održavanje ukoliko neko od gostiju želi ostavi ponešto u kutiju za donacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.