Seoski poverenik pomaže stare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2017, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seoski poverenik pomaže stare

U Svilojevu, selu nadomak Apatina prema poslednjem popisu živi oko 1.200 stanovnika. Kao i u većini sela ostali su samo stariji ljudi kojima je pomoć i najneophodnija. U Zapadnobačkom okrugu dva seoska poverenika pomažu starima u više sela, obavljajući sve kućne poslove.

Jutro u Svilojevu Atila Kočiš započinje toplim pozdravom i rukovanjem sa bakom Rozalijom. Posetio je jednu od svojih štićenica i predstoji mu da unese cepanice i založi vatru. Noć je bila toplija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nego prethodnih dana, a baka ga je dočekala raspoložena jer nekada razgovor znači više od kućnih poslova koje Atila treba da obavi.

"Posećujem tri mesta: Bogojevo, Doroslovo i Svilojevo. Svake nedelje posetim 30 osoba i oni se veoma raduju kad ih posetim. Sami su, retko ko da ih posećuje i nemaju nikog bližnjeg u selu", kaže Atila Kočiš, seoski poverenik .

"Puno mi znači njegova pomoć i uvek se pripremim petkom da mu kažem šta mi treba uraditi ili kupiti, a pored toga on je i veoma ljubazan, dodaje Rozalija Čeh".

Ne postoji tačna statistika koliko je mladih napustilo Svilojevo. U ovom selu ostali su samo stari. Julijana i Ileš Petrović imaju 92 i 93 godine. Sin im je u Austriji i zbog posla dolazi jednom godišnje. Atila je i njih posetio da im namesti digitalni prijemnik kako bi gledali televiziju koja im je jedino društvo.

"Imamo komšije ali svi su zauzeti i niko ne pita kako smo. On je 93 godine , a 92 godine. Deca nam se jave svake nedelje ali šta da radim kad ne mogu da dođu kući", ističe Julijana Petrović .

Projekat seoski poverenika realizuje se poslednjih godinu dana, a zadatak poverenika je da poboljšaju kvalitet života starima u selima. Usluga je potpuno besplatna za sve meštane koje se prijave. Projekat je omogućio Savez vojvođanskih Mađara, kancelarije CMH i subotička humanitarna organizacija Karitas, a finansijska sredstva obezbeđuje Vlada Republike Mađarske.
Pogledaj vesti o: Apatin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.