Prelaze kilometre do najbližeg obdaništa

Izvor: Blic, 03.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prelaze kilometre do najbližeg obdaništa

SUBOTICA, APATIN, KIKINDA, SOMBOR - Većina vrtića u vojvođanskim gradovima biće zatvorena tokom leta, a roditelji koji ne rade, moći će da svoju decu ostave u dežurnim obdaništima. Iako u nekim gradovima, poput Apatina, gotovo da nema interesovanja roditelja za boravak dece u vrtićima tokom leta, u drugim, kao što je Subotica, roditelji se žale da će decu morati da vode do vrtića udaljenog i po nekoliko kilometara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Predškolska ustanova „Naša radost" u Subotici ima 43 objekta, od kojih će trećina biti zatvorena tokom leta. Mališani koji idu u vrtiće zatvorene u toku letnjih meseci biće prebačeni u najbližu predškolsku ustanovu. Ovakva situacija trajaće do septembra, a potom se vraća ustaljeni režim rada.

Tokom jula vrtić „Šumice" radiće nepromenjeno, ali već u avgustu biće otvoren od 5.40 do 15.40 sati. Objekti u Malom i Velikom Radanovcu, zatim „Marija Marija" i „Čikoš Bela" neće raditi od 30. juna do 15. avgusta.

- Moja ćerka je upravo završila predškolsko, pa neću imati ovog leta problema, jer mogu da je ostavim kod majke. Međutim, moje komšije na Radanovcu imaju zaista velikih poteškoća. Moraju decu da nose u objekte u gradu. Osim što je prvi objekt daleko i deca su im izložena nepotrebnom maltretiranju u odlasku i dolasku zbog vrućina ili gužvi u saobraćaju i autobusima - kaže Dijana Š.

Vrtić na „Makovoj sedmici" biće zatvoren od 14. jula do 15. avgusta, vrtić „Kekec" na Paliću od 20. juna do 20. avgusta, vrtić „15. maj" od 30. juna do 1. septembra, a objekat u Frankopanskoj od polovine jula do početka septembra.

- Suprug i ja radimo i živimo na Paliću i sada smo zaista u problemu, jer bi trebalo sina svaki dan da vodimo do grada. Molila sam majku da se preko leta doseli kod nas samo da bih izbegla nepotreban trošak i maltretiranje deteta. Od velike pomoći bi nam bio vrtić preko leta, ali nažalost, iako smo zadovoljni cenom i pažnjom prema deci, razočarana sam što zatvaraju privremeno pojedine objekte - kaže majka trogodišnjeg mališana koja je želela da ostane anonimna.

Cena usluga vrtića u Subotici ostaje nepromenjena i iznosi 3.500 dinara za obdaništa i 4.000 za jaslice.

Od devet objekata vrtića „Pčelica" u apatinskoj opštini preko leta je za decu otvoren najveći od njih, objekat u bloku 112. Roditelji koji žele decu da smeste u vrtić mogu to učiniti bez problema jer tokom leta potreba za smeštaj u vrtiću ne prelazi brojku od tridesetak dece.

- Vrtić u Bloku 112 smešta decu u poludnevni i celodnevni boravak tokom celog leta. Roditelji decu mogu da smeste u vrtić od 5.30 do 15.30 sati. U stalnom dežurstvu su tri vaspitačice i dva saradnika. Kuhinja za pripremanje obroka radi tokom celog leta - kaže Sanja Bursać, psiholog u vrtiću „Pčelica", dodajući da je kapacitet ovog objekta daleko veći, ali da nema interesa kod roditelja za smeštaj dece u vrtić tokom raspusta.

Kikindski mališani, koje tokom leta ne čuvaju bake i deke, moći će da borave u vrtiću „Plavi čuperak", koji će jedini dežurati u ovom gradu. Baš taj vrtić prošle i ove godine odabrali su roditelji, jer im najviše odgovaraju lokacija u širem centru grada i uslovi smeštaja i boravka mališana. Već je prijavljeno 80 dece koji i tokom leta u „Čuperku" čekaju dok se mama i tata ne vrate s posla. U ovom vrtiću ima dovoljno mesta za svu decu, čijim roditeljima treba usluga i tokom jula i avgusta.

- „Čuperak" dežura od 30. juna do poslednje nedelje avgusta. Ovaj objekat odabran je da radi i tokom leta, jer su se tako izjasnili roditelji u anketi koju smo sproveli. Poslednju nedelju u avgustu neće raditi ni ovaj vrtić, jer se tada radi kompletna deratizacija i dezinfekcija kako bi, kao i ostali vrtići, bio potpuno spreman za početak nove školske godine - kaže direktorka Predškolske ustanove „Dragoljub Udicki" u Kikindi Vesna Stanaćev.

Mesta za 300 dece u Somboru

Somborska Predškolska ustanova „Vera Gucunja" i ove, kao i prethodnih godina tokom leta brinuće o deci čiji roditelji nisu u prilici da koriste godišnji odmor.

- Praksa je pokazala da tokom letnjih meseci u vrtić dolazi od 200 do 300 dece, a objekat na Selenči ima i popodnevnu smenu - kaže direktorka vrtića Aleksandra Perović. Prema njenim rečima u Somboru će raditi dva vrtića na području Mesne zajednice „Gornja Varoš" i objekti „Selenča 1" i „Selenča 2" u Sportskoj ulici. Deca će boraviti u vrtiću u vremenu od 6 do 15.30 časova, a u objektu na Selenči vrtić će raditi i popodne.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.