Povrtari u Bačkoj se spremaju za rasad kupusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2018, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povrtari u Bačkoj se spremaju za rasad kupusa

Kako su se intenzivirale letnje temperature, tako već pojedini povrtari pripremaju rasad kupusa čija sadnja uskoro počinje. Pojedinim uzgajivačima je tokom prošle godine kupus je ostao u magacinima, jer su čekali bolju cenu, ali ipak oni poljoprivrednici koji su sav prinos prodali u sezoni po prvoj ceni odlučni su za sadnju i ove sezone. Primer 38 – godišnjeg poljoprivrednika iz Apatina pokazuje da se trud i odlučnost u uzgajanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pojedinih povrtarskih sorti isplati, te da je poljoprivreda njegovo poslovno opredeljenje i u budućnosti.

Kupus je jedna od najpopularnijih povrtarskih kultura na ovim prostorima, kako za jelo tako i za uzgajanje. Isplativost u suštini i ne zavisi od godine do godine, jer se očekivani prinos osigurava kvalitetnom semenskom rasadom, odabranom sortom, redovnim navodnjavanjem i prihranom, a zarada zavisi isključivo od potražnje na tržištu, ističe Bojan Zekušić, poljoprivrednik iz Apatina.

Prošle godine prinos po jutru bio je oko 20 tona, a od 20.000 ovogodišnjeg rasada ove očekuje približan rod, ali i cenu.

"Ima u marketima skidanja cene kupusa, ali ovdašnji kupci neretko kupuju od proizvođača za kojeg znaju da ima kvaitetan kupus, jer su skptični i ne znaju šta će kupiti u prodavnicama. Kod mene ko jednom kupi kupus uvek se vraća da kupi ponovo, pa zato i ne brinem za plasman. Ako cena kupusa ove godine bude 30 dinara za kilogram biću prezadovoljan, a ako bude 25 ili 20 dinara biću takiođe zadovoljan", rekao je Zekušić.

Poslednjih godina i proizvođači i kupci ocenjjuju da je najtraženija sorta kupusa "Bravo", čija i sadnja uskoro počinje.

"Meni je važan kvalitetan rasad i zato radim isključivo svoj rasad kupusa. U pitanju je kontejnerski rasad u supstratu i ne radim kao drugi ili što je nekada bilo sa gredicama, pljevom i okopavanjem. Daleko je bolji proces nicanja kada je sorta "Bravo" u pitanju, jer daje dupli rod, bolji je za jelo i kišeljenje od futoškog kupusa. Najvažnije mi je da su moji kupci zadovoljni kvalitetom, jer se dobro kiseli, ne kvari, postojan je i ima na težini, što nije slučaj sa futoškim kupusom", naglasio je Bojan.

Međutim, u ovom delu Bačke, sve je manje povrtara koji se bave uzgajanjem kupusa, jer je i potražnja sve manja. Ipak za sortu "Bravo" se dlučuju jer je prosečna težina jedne glavice od 2,5 do 3,5 kilograma i isključivo je namenjena za potrošnju u svežem stanju i kišeljenje, a važi za vodeći kupus kasne letnje i jesenje proizvodnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.