Potpuni ledostaj od Novog Sada do Slankamena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2012, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpuni ledostaj od Novog Sada do Slankamena

NOVI SAD, SMEDEREVO -

Mađarski ledolomci, koji su prethodnih dana bili stacionirani u luci u Apatinu, napustili su Srbiju, jer je prestala potreba za njihovim angažovanje, saopšteno je danas iz Javnog vodoprivrednog preduzeća (JVP) "Vode Vojvodine".

"Na osnovu hidrometeorološke situacije, i uz usmene konsultacije sa hrvatskom stranom, srpska strana je uputila obaveštenje mađarskoj strani da je prestala potreba za angažovanjem i drugog para ledolomaca stacioniranih u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vukovaru", navedeno je u saopštenju JVP "Vode Vojvodine".

Vodostaji na Dunavu u stagnaciji

Dan ranije, u petak 17. februara, Republička direkcija za vode Republike Srbije, uz saglasnost centralnih organa za vezu sve tri strane (Srbije, Hrvatske i Mađarske), zaključila je da više ne postoji potreba za daljim angažovanjem mađarskih ledolomaca stacioniranih u Apatinu i da se odmah izvrši njihova priprema za povratak u Baju.

"Posle izvršenih priprema i pregleda mađarski ledolomci napustili su luku Apatin u 10 časova", ističe se u današnjem saopštenju.

Prema podacima JVP "Vode Vojvodine" vodostaji na Dunavu su u stagnaciji, osim na području Novog Sada gde je zabeležen mali porast od devet centimetara. Vodostaji i na ostalim vodotocima u Vojvodini su u stagnaciji.

Pokrivenost vodene površine ledom na Dunavu je od pet do 30 odsto, na deonici uzvodno od Novog Sada, a na deonici u zoni i nizvodno od Novog Sada formiran je potpun ledostaj. Debljina leda kreće se u proseku od 10 do 25 centimetara, navodi se u saopštenju i dodaje da je na Tisi i banatskim vodotocima, takođe, formiran ledostaj.

Debljina leda je od 15 do 35 centimetara, a na pojedinim mestima i do 50 centimetara.

Led kidao sajle brodova teških nekoliko desetina tona

Pokretanje leda na Dunavu u zoni kod Novog Sada izazvalo je velike štete na plovećim objektima, splavovima, čamcima, brodićima i rečnim kućicama.

Led je pomerio i dva tanka i jednu baržu nekoliko kilometara nizvodno od Novog Sada.

Led je pomerao i restorane na Dunavu nekoliko stotina metara nizvodno, kidajući sajle kojima su bili vezani za drveće i bandere na obali, iako su ti objekti teški i po nekoliko desetina tona.

Splavovi i rečne kućice led je drobio, kao i pontone u novosadskim marinama na Dunavu, za koje su bili vezani čamci i brodići. Ti objekti potom su se pomerili od nekoliko stotina metara do nekoliko kilometara nizvodno.

Vlasnici čamaca upozoreni

Razmere štete još uvek nisu utvrđene, a nadležni su saopštili da su vlasnici plovila bili na vreme upozoreni na opasnost od leda i da su imali vremena da ih uklone iz Dunava.

Verovatno najveću štetu pretrpeo je novosadski Veslački klub "Danubijus 1885" kojem je, kako je medijima izjavio njegov direktor Danilo Lučić, potpuno uništen ponton i nekoliko čamaca.

Pola miliona evra štete u Luci Novi Sad

Luka Novi Sad pretrpela je štetu koja se može proceniti na oko pola miliona evra, zbog zabrane plovidbe na rekama usled pojave leda, rečeno je danas novinarima u toj luci.

Luka Novi Sad je u 2011. godini pretrpela štetu od oko milion evra, zbog niskog vodostaja reka.

U luci su kazali da je dobro što neće doći do brzog otapanja snega, jer bi to moglo da prouzrokuje nagli porast vodostaja i dodatne štete za luku. Izrazili su nadu da će početi da rade početkom marta.

U Luci Novi Sad smešteno je dvadesetak brodova, koji su se u njoj zatekli kada je proglašena zabrana plovidbe usled pojave leda. Zbog zatvaranja luke deo zaposlenih je na godišnjem odmoru.

Vlasnici plovila dodatno strahuju šta će se desiti kada se led na Dunavu u zoni Novog Sada ponovo pokrene, odnosno kada umesto sadašnjeg ledostaja krene ledohod.

Vode Vojvodine još su saopštile da je na Tisi i na banatskim vodotocima formiran potpuni ledostaj, a debljina leda se kreće od 15 do 35 centimetara, a ponegde i do 50 centimetara.

Sava je potpuno prekrivena ledom, sem kod Sremske Mitrovice, Progara i Kupinova, gde je reka pokrivena ledom 30 odsto, piše u saopštenju.

Šef Lučke kapetanije: Neozbiljno prognozirati o Dunavu

S druge strane, šef Lučke kapetanije u Smederevu Hranislav Mirković ocenio je danas da je neozbiljno prognozirati razvoj situacije na Dunavu kod Smedereva, jer se, kako je kazao sve može promeniti za tren.

On je kazao da su ledolomci koji su iz Apatina vraćeni u Mađarsku, neophodni na Dunavu u Srbiji.

Mirković je naglasio da nema nikakve opasnosti odnosno da su zbrinuta ukrajinska plovila koji su usidrena nizvodno, ispod nove Luke Smederevo, na kojima je 11 mornara.

Šef Lučke kapetanije Smederevo je naveo da je upoznat sa situacijom u Novom Sadu gde je led naneo veliku štetu, uništivši pontone u marinama za koje su bili vezani brodići i čamci, splavovi, restorani i kućice na reci.

"Ko zna šta će biti i kako će se Dunav ponašati", naveo je Mirković.

On je dodao da je direktorka Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB) poslala apel Ministarstvu, Kapetaniji u Smederevu i Pančevu tražeći podršku za dolazak ledolomaca koje, po Mirkovićevim rečima, može da pribavi samo Republički štab za odbranu.

Mornari JRB Stanislav Cicelanović i Siniša Berečević koji su na putu ka Ukrajini zarobljeni ledom na tankovima usidrenim na sred Dunava u starom pristaništu, prema Mirkovićevoj proceni, za sada su bezbedni.

Mornarima na tankovima JRB helikopterom Ministarstava unutrašnjih poslova pre pet dana dostavljeni su hrana, lekovi i gorivo za agregat.

Nastavljeno uklanjanje leda na Ibru

Led na Ibru još nije počeo značajnije da se topi uprkos povećanju temperature, pa je nastavljeno njegovo mehaničko uklanjanje, rekla je Tanjugu Vesna Cvetić, direktorka Javnog preduzeća "Zapadna Morava" koje izvodi ove radove.

Za desetak dana, od kada led lome bageri, raščišćena su oko četiri kilometra korita Ibra.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović izjavio je danas Tanjugu da je na celokupnom području grada zadovoljavajuća situacija, uključujući i sadašnje stanje svih vodenih tokova, pre svega reka Drine i Jadra.

Na mernom mestu u naselju Jelav kod Loznice, Jadar je i danas prekriven ledom sa vodostajem koji je i dalje niži od metar, a tek kada dostigne dva metra uvode se mere redovne odbrane od poplava te reke koja se nedaleko odatle uliva u Drinu.

Dežurna u Hidroelektrani "Zvornik" u Malom Zvorniku Dragica Ilić je rekla danas za Tanjug da je na profilu brane u 12 sati protok vode iznosio 236 metara kubnih dok je u isto vreme dotok bio 149 kubika, skoro isto kao i juče, a nivo Drinskog jezera je i dalje oko 30 centimetara ispod najvišeg.

Prema dosadašnjoj praksi, tek kada protok dostigne 1 500 metara kubnih vode u sekundi, i povećava se, nizvodno od brane se uvode mere redovne odbrane od poplava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ledostaj na Dunavu od Novog Sada do Slankamena

Izvor: S media, 18.Feb.2012

Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine saopštilo jeda je na Dunavu od granice s Madjarskom do Novog Sada pokrivenost vodnog ogledala ledom je od pet do 30 odsto i reč je o ledohodu...Pokretanje leda na Dunavu u zoni kod Novog Sada izazvalo je velike štete na plovećim objektima, splavovima,...

Nastavak na S media...

Mađarski ledolomci napustili Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2012

NOVI SAD, SMEDEREVO -..Mađarski ledolomci, koji su prethodnih dana bili stacionirani u luci u Apatinu, napustili su Srbiju, jer je prestala potreba za njihovim angažovanje, saopšteno je danas iz Javnog vodoprivrednog preduzeća (JVP) "Vode Vojvodine"..."Na osnovu hidrometeorološke situacije, i uz...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Otišli mađarski ledolomci

Izvor: Radio 021, 18.Feb.2012

Mađarski ledolomci, koji su prethodnih dana bili stacionirani u luci u Apatinu, napustili su Srbiju, jer je prestala potreba za njihovim angažovanjem, saopšteno je danas iz Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine".

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.