Petorici poljoprivrednika 30 dana zatvora

Izvor: RTS, 19.Mar.2016, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petorici poljoprivrednika 30 dana zatvora

Sud za prekršaje u Apatinu izrekao je presude uhapšenim poljoprivrednicima u ataru sela Gakovo. Prema prvim informacijama, njih petorica je osuđeno na 30 dana zatvora, dok je oslobođen samo Sanel Grabovica. Osuđeni su upućeni na izdržavanje kazne pre pravosnažnosti presude jer je u pitanju težak prekršaj, rečeno je u Prekšajnom apelacionom sudu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Šestoro poljoprivrednika iz Gakova juče je uhapšeno u ataru tog sela pod optužbom da su napali traktoristu koji je pokušao da uzore jednu parcelu, na kojoj su oni protestovali zbog uzurpacije zemljišta u opštini Sombor.

Oni tvrde da je uzurpirano oko 5.000 hektara zemlje.
Tokom prošle noći poljoprivrednici su skoro devet sati saslušavani u Sudu za prekršaje u Apatinu.
Oni su protestovali i zbog Zaključka Vlade Srbije od 11. marta, kojim je lokalnim samoupravama preporučeno da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova (uzurpacija), dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste.
Okupljene poljoprivrednike ispred suda u Apatinu obišao je noćas potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin i sekretar Branislav Bugarski.
Petorica osuđenih upućeni su u zatvore na izdržavanje kazne od 30 dana zatvora, pre pravosnažnosti presude, jer je u pitanju težak prekršaj, a sud je imao u vidu i to što su od ranije poznati organima gonjenja.
Portparol Prekršajnog apelacionog suda Aleksandar Ilić rekao je Tanjugu da su oni osuđeni zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru i dodao da su već uložili žalbe o kojima će, kako je rekao, biti odlučeno u zakonskom roku. 
"Kazna je osuđenima izrečena odmah u skladu sa Zakonom o prekršajima i institutom izvršenja kazne pre pravnosnažnosti po kome se postupa u svim teškim prekršajima i oni su po presudi upućeni odmah na služenje zatvorske kazne u zavod za izvršenje sankcija", napomenuo je Ilić.
On je dodao da je u toku postupka dežurni sudija Prekršajnog suda u Somboru cenio sve podnete dokaze, saslušao okrivljene i oštećene - pretučene građane, nakon čega je doneo odgovarajuću presudu zasnovanu na zakonu.
"Javnost je u toku postupka imala priliku da sazna da se radi o licima koja su od ranije poznati sudu uvidom u izvode iz krivičnih i prekršajnih evidencija jer se radi o licima koja su od ranije poznata organima javne bezbednosti i nisu prvi put pred sudijom jer su ranije osuđivani za više težih krivičnih dela i težih prekršaja", naglasio je Ilić.
On je apelovao na građane da ne uzimaju zakon u svoje ruke, "jer će svakoga ko žželi da se ponašša suprotno zakonu stići ruka pravde".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SA PROTESTA U ĆELIJU Petorici poljoprivrednika 30 dana zatvora

Izvor: Blic, 19.Mar.2016

Sud za prekršaje u Apatinu izrekao je presude uhapšenim poljoprivrednicima u ataru sela Gakovo, a prema prvim informacijama, njih petorica je osuđeno na 30 dana zatvora, dok je oslobođen samo Sanel Grabovica, rečeno je agenciji Beta u sudu...Šestoro poljoprivrednika iz Gakova juče je uhapšeno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.