POSLEDNJI SNIMAK CRNOG PANTERA NAJEŽIO SRBIJU: Snimljen susret OPASNOG PREDATORA sa čovekom - da li je zver još uvek u Srbiji?

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2023, 22:12

POSLEDNJI SNIMAK CRNOG PANTERA NAJEŽIO SRBIJU: Snimljen susret OPASNOG PREDATORA sa čovekom - da li je zver još uvek u Srbiji?

Već skoro pet meseci, crni panter drži pažnju građana Srbije, a niti se zna čiji, niti odakle je došao.

Potraga za crnim panterom kod Apatina jesenas je trajala dugo i na kraju obustavljena a da se ni danas pouzdano ne zna da li ga je uopšte bilo.

Prvi snimci u Srbiji, za koje su pojedinci tvrdili da je na njima crni panter, pojavili su se u novembru prošle godine, a zabeleženi su u banji Junaković. Međutim, priče i nagađanja oko pantera >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u našoj zemlji počeli su još u decembru 2021. godine, pre tačno godinu dana, kada su sigurnosne kamere snimile životinju na području mađarskog grada Kiškunhalaša, koji je od granice sa Srbijom udaljen samo 40 kilometara.

Na snimcima se vidi da panter luta poljima, nedaleko od gradilišta na periferiji grada i mađarska policija je saopštila da traga za životinjom za koju se pretpostavlja da je bila u zatočeništvu.

Međutim, uzbuna je kratko trajala, i iz susedne Mađarske nije više bilo zvaničnih informacija o potrazi, jer da je panter uhvaćen sigurno bi se prekogranične komšije potrudile da se dobar glas daleko čuje.

Priča o panteru je pala u zaborav, a zatim je ponovo "iskočila" i to u Vojvodini. Posle 11 meseci od prvog alarma, u atarima kod Sonte je navodno viđen veliki crni predator, kog su gosti banje Junaković, između Apatina i Prigrevice, snimili 12. novembra sa veće udaljenosti. Inspekcija, lovočuvari, veterinari, i policija krenuli su u potragu, uključeni su u akciju dronovi, specijalne kamere i građani su upozoreni da se ne približavaju banji jer je uočen panter i jer se radi o veoma opasnoj i nepredvidivoj divljoj životinji.

Višednevna potraga je stala nakon što nije pronađen nijedan trag koji bi naveo stručnjake da sa sigurnošću mogu da kažu o kojoj životinji je reč, ali se ostalo u pripravnosti i vrlo brzo na društvenim mrežama i u medijima je objavljen novi snimak na kome velika crna mačka trči pored njive. Na terenu ponovo nije bilo nijednog traga i dokaza da je reč o panteru, što je bio slučaj i u Vrbasu. Pojedinci su čak tvrdili da je u tom gradu panter rastrgao psa. Prema poslednjoj dojavi životinja je stigla do Zmajeva, što znači da je prešla više od 200 kilometara.

Usledila je tišina. Trenutno o ovoj divljoj mački niko ništa ne govori. Za sada, ne može se sa sigurnošću govoriti šta se dešava sa alohtonom zverkom koju su ljudi viđali kod nas. A mi se pitamo da li je još uvek gost naše zemlje, baš iz razloga što za ovaj tip leoparda, naši klimatski uslovi ne predstavljaju uopšte veliki problem.

Sve vesti o kretanju crnog pantera u Srbiji možete pročitati OVDE.
Pogledaj vesti o: Apatin

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.