Izvor: Radio 021, 04.Jun.2020, 10:04

Od jeseni novi smerovi u Tehničkoj školi iz Apatina, posao i dobra plata čekaju buduće brodomontere i zavarivače

Tehnička škola sa Domom učenika iz Apatina od jeseni kreće sa programom dva veoma tražena nova obrazovna profila: brodomontera i zavarivača.

Učenici koji od septembra upišu nove smerove, nakon završetka školovanja imaće priliku da dobiju posao u nekom od brodogradilišta, uključujući i apatinsko. To je i cilj otvaranja ovih obrazovnih profila - školovanje kadrova za koje postoji potreba u privredi.

- Nakon osam godina Tehnička škola u svoj sistem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << obrazovanja vraća profil brodomontera, a posle tri zavarivača. Naša škola ima dugu tradiciju školovanja tih kadrova. Nakon devedesetih godina prošlog veka brodogradnja je bila u velikoj krizi i došlo je do prestanka školovanja potrebnih kadrova. Tek 2008. godine smo ponovo pokrenuli brodograđevinske tehničare i brodomontere, ali nakon samo dve godine školovanja profila nije više bilo zainteresovanih učenika pa je škola ugasila te smerove.

Sada, kako su brodogradilišta u Apatinu, Bezdanu i Sremskoj Mitrovici ponovo počela da rade, pojavila se potreba za školovanom radnom snagom. U saradnji sa lokalnom samoupravom i Ministarstvom prosvete dobili smo dozvolu za brodomontera za ovu godinu, a od iduće nadamo se i za ostale. U planu je da svake godine proširujemo ponudu obrazovnih profila, ako bude zainteresovanih učenika. Sva brodogradilišta vape za školovanom radnom snagom, mogućnost zaposlenja je velika, a i lični dohodci su privlačni. Za učenike iz Apatina postoji mogućnost da od lokalne samouprave dobiju stipendiju
- rekao jePetar Popović, direktor Tehničke škole sa Domom učenika.

Popović je dodao da je danas velika potreba svih brodogradilišta koja se vraćaju proizvodnji za školovanim kadrovima. Tehnička škola je nekada bila centar brodostruke za celu Vojvodinu, pa i Srbiju.

- Apatinska škola je tada, pored učenika iz opštine, školavala oko stotinu đaka van teritorije opštine. Imali smo tehničare brodograđevinske i brodomašinske struke, brodotrasere, brodocevare. Sve profile koji su bili potrebni prilikom izrade broda. Danas potreba postoji i za onim ranije školovanim kadrovima, ali je problem što je to već starije građanstvo, a brodogradilišta računaju na mladu radnu snagu koja će kod njih provesti veći, ako ne i ceo radni vek - kaže Popović.

Pored pomenutih, Tehnička škola ima profile tehničara za kompjutersko upravljanje CNC mašinama kao i kuvara.

- Kuvari su veoma traženo zanimanje i skoro da uvek ima posla, a tehničar za upravljanje CNC mašinama je prestižno zanimanje gde učenici nakon četiri godine mogu odmah da se zaposle ili nastave školovanje na tehničkim fakultetima. Prednost naših zanimanja je da učenici, ako ne žele da nastave školovanje, mogu odmah da se zaposle i da računaju na zaradu iznad proseka - istakao je direktor škole.

Tehnička škola u svom kompleksu ima i Dom učenika što olakšava putnicima da borave u Apatinu.

- Trenutno raspolažemo sa 108 dvokrevetnih soba sa kupatilima. U Domu je obezbeđen vaspitni rad, ishrana, pomoć u učenju, a higijena je na visokom nivou. Cena smeštaja za mesec dana boravka učenika u Domu je 5.600 dinara. U to je uključeno spavanje, tri obroka, pomoć u učenju, rad u sekcijama, obilazak pozorišta i bioskopa kao i raznih destinacija - zaključuje Popović.

Šta sve budućim srednjoškolcima nudi Tehnička škola u Apatinu, ali i sve ostale potrebne informacije mogu se pronaći klikom na link OVDE.

Autor: Zakupljen prostor

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.