Obnova apatinske sinagoge

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2017, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova apatinske sinagoge

Nakon više godina planiranja i inicijativa da se obnovi apatinska Sinagoga, konačno su počeli radovi na adaptaciji ovog objekta.

"Najvrednije što čuva ova sinagoga je plafonski mural, ali je novo posebno otkriće što zidovi, ispod sloja boje, kriju određene nerastumačene murale", napominje Boris Mašić, istoričar i predsednik Udruženja podunavskih Nemaca "Adam Berenc" iz Apatina.

Rekonstrukcija krova apatinske sinagoge i skidanje plafona na kojem je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedinstven mural je naskuplji i najveći poduhvat u obnovi ovog objekta, koji je značajan za očuvanje kulturno istorijske baštine Apatina.

"Mural na apatinskoj sinagogi je jedinstven na svetu i moramo ga zaista sačuvati i obnoviti onako kako je nekada izgledao. Bilo bi potrebno restaurirati unutrašnje zidove sinagoge i skinuti debele premaze boje iza kojih se kriju murali, koji još nisu rastumačeni", kaže Mašić.

Mašić dodaje da nije pronašao ni jednu fotografiju koja bi otkrila kako je prvobitno izgledala unutrašnjost sinagoge i kakvi su murali simbolično bili na zidovima.

Za restauraciju enterijera jedine sačuvane male sinagoge starog tipa u Vojvodini biće angažovan stručni arhitektonski biro iz Austrije. Projekat se za sada finasira od donacija, a u planu je i konkurisanje za sredstva preko fondova Evropske unije.

"Uspelo nam je da u razgovoru sa Baptističkom crkvom dobijemo dozvolu i ključeve od ovog objekta i da odlučno krenemo u revitalizaciju. Prvo smo morali dezinfikovati prostor i skinuti velike količine plesnji. Nakon toga smo organizovali čišćenje i iz unutrašnjosti sinagoge je za odento mnogo smeća. Od donacija smo ustaklili prozore i krećemo sa prirpemom projekata za najzahtevniju obnovu", kaže Mašić.

Bogomolja, koja je sagradjena krajem 19. veka u neorenesansnom stilu nije obnovljena od 1946. godine, od kada nije u vlasništvu Jevrejske opštine, već Baptističke crkve.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.