Misteriozni mural u apatinskoj sinagogi

Izvor: Blic, 10.Feb.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misteriozni mural u apatinskoj sinagogi

APATIN - Ivan Čerešnješ arhitekta i predavač na Hebrejskom univerzitetu za umetnost u Jerusalimu, nakon što je pre dve decenije obišao sve sinagoge na području bivše Jugoslavije, ostao je zapanjen kada je u apatinskoj sinagogi otkrio neobičan mural.

Čerešnješ je u prepisci sa Apatincem Borisom Mašićem u vezi sa muralom naveo da ništa slično nije video, kao ni da posle svih istraživanja i konsultacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje je obavio ne može da da racionalno objašnjenje.

- Ovaj mural na plafonu sinagoge je ispisan na hebrejskom pismu, obrnutim redosledom slova, koja se mogu čitati jedino preko ogledala. Osim toga mural je u slikarskom ambijentu koji podseća na neobarok, što nije tipično za sinagoge. Konsultovao sam tri rabina koji su završili judaizam u Mađarskoj i kojima je ta škola umetnosti bliska ali ni oni nisu imali racionalno objašnjenje. Arhitekta apatinske sinagoge je nepoznat, kao i slikar koji je oslikavao zidove - naveo je Čerešnješ.

Sinagoga je izgrađena 1885. godine, navodi Boris Mašić, dodajući da je pre Dugog svetskog rata u Apatinu živelo 60 Jevreja, ali da danas oni ovde nemaju potomaka. Zna se da je 1955. godine sinagoga prodata Baptistima i da je trenutno u dosta ruiniranom stanju i da joj je potrebna zaštita.

- Što se tiče samog murala moja je pretpostavka da ga je možda naslikao Franc Lor koji je iz Mađarske često oslikavao katoličke crkve u ovom delu Vojvodine. Prema judaizmu mural je na ivici blasfemije i sama ideja umetnika da ga oslika po principu ogledala nije jasna - navodi Mašić.

Za samu kulturu Jevreja sa ovih prostora sinagoga u Apatinu je važna s obzirom da je većina sinagoga u ostalim delovima Bačke ili srušena ili su u tim zgradama neke druge službe.

Škola u sinagogi

- Zaštita sinagoge je potrebna, s obzirom na to da je ona deo kulturnog nasleđa apatinskih Jevreja. Jevrejsko groblje je dosta očuvano, a svojevremeno u dvorištu sinagoge je održavana školska nastava koju su zbog kvaliteta nastavnika pohađali svi viđeniji Apatinci. Osim toga, u proprati sinagoge je još očuvano ritualno kupatilo - kaže Boris Mašić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.