Koliko je isplativo mlečno govedarstvo u Srbiji?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2021, 17:44

Koliko je isplativo mlečno govedarstvo u Srbiji?

U Prigrevici u Opštini Apatin svega pet poljoprivrednih gazdinstava ozbiljnije se bavi proizvodnjom mleka i drži veći broj muznih grla. Među njima je i gazdinstvo Lovrića, koje je decenijama u mlečnom govedarstvu. Sadašnju situaciju u poslovanju ocenjuju kao nepovoljnu, jer im se proizvodnja mleka, kako tvrde na otkupnoj ceni od 29,5 dinara, bez uračunate državne premije ne isplati. Uz navedeno dodaju da nemaju ni odgovarajućeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << profita u tovu junadi. Pitanje je da li će ostati u stočarskoj proizvodnji?

Poljoprivredno gazdinstvo Lovrića iz Prigrevice drži 23 muzna grla, rase Holštajn - frizijska i Simentalac. Dnevno proizvedu 350 litara belog napitka koje predaju Somboledu. Sva grla na farmi su umatičena, što je i uslov za ostvarivanje prava na državne subvencije i premije. S obzirom na visoke cene inputa u proizvodnji mleka i nisku otkupnu cenu sirovine od strane mlekare naši domaćini kažu da nema računice u mlečnom govedarstvu.

"Nepunih 29,5 dinara dobijamo. Nema računice, hrana skupa, kukuruz 23 dinara, detelina 25 dinara, kupujem sve to plus ostali vitamini. Dobijam subvencije za krave i dobro bi bilo da se povećaju subvencije, ovako je već pet-šest godina", kazao je Nikola Lovrić iz Prigrevice.

Nikola kaže da ih jedino podsticajne mere u vidu subvencija i premija, kao i mogućnost dugoročnog zakupa državnih oranica održavaju još u proizvodnji mleka. S obzirom na to da se gazdinstvo Lovrića bavi i tovom junadi, pitali smo da li je u toj liniji govedarske proizvodnje bolja situacija.

"Radili smo robnu razmenu sa državom, tu su nam izašli u susret po prvi put, pa  je ispalo kako-tako dobro. Inače cene su jako loše, prodali smo 11 grla Matijeviću po 180 dinara plus PDV, što govori da je cena jako loša. Po našim kalkulacijama cena bi trebala da bude minimum 2,10 evra", saopštio je Petar Lovrić.

Iako država opredeljuje značajna sredstva u razvoj stočarske proizvodnje naši domaćini kažu da, ukoliko se trend niskih otkupnih cena mleka zadrži duže vreme, da je mala verovatoća da će i pored adekvatno kreiranih mera agrarne politike ostati u proizvodnji mleka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.