Franjo Filipović - među najhumanijim Apatincima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2019, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Franjo Filipović - među najhumanijim Apatincima

Biti human za neke ljude nema granica. Priča o čoveku iz Apatina daje lekciju iz dobrovoljnog davalaštva najdragocenije tečnosti na svetu – krvi. Više od 100 puta je dao krv što ga je upisalo u red najhumanijih Apatinaca.

Kada je prvi put dao krv davne 1969. godine da bi pomogao ranjenom komšiji, 68-godišnji Franjo Filipović nastavio je da dobrovoljno daje krv i to 102 puta ili, kako on kaže, do sada 46 litara dragocene tečnosti nulte RH pozitivne krvne grupe za koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veruje da je mnogima spasila život.

“Posle sam otišao u armiju i tamo sam počeo da dajem krv, jer smo imali dva slobodna dana da odemo kući, a tako se nastavilo do danas. Nagnalo me to nešto da doniram krv, da pomognem drugima kojima je to neophodno. Danas ili sutra, ko zna...možda će i meni takva pomoć zatrebati. Čak sam jedno i petnaestoro njih oko mene nagovorio da budu dobrovoljni davaoci ...uvek i svima kažem da daju, jer to meni ne znači ništa...a nekome spasi život i jednom trenutku znači sve. ”

U apatinskom Crvenom krstu ističu da je do sada u red najhumanijih davalaca upisano njih 12 – oro.

Tijana Tomašević, sekretar Crvenig krsta Apatin kaže: “Franjo Filipović iz Apatina je kod nas dobio priznanje za 100 davanja, a takođe je za svoju humnost nosilac najprestižnijeg priznanja koju dodeljuje opština Apatin – Oktobarske nagrade 2014. g. Sa druge strane, svi naši davaoci su izuzetno humani, a naša opština ih ima zaista mnogo, možemo se pohvaliti. ”

Pored brojnih priznanja, Franjine vitrine krasi i Oktobarska nagrada, kojom se ponosi. Otkriva nam da mu je želja da ima donorsku karticu za organe, kako bi na taj način nekome spasio život.

Franjo Filipović iz Apatina ističe: “Poslednji put kada sam donirao krv pitao sam za donorsku karticu. Ako sam pogodan kao donor organa, dao bih moje organe, neka nekom pomognu, neka neko nastavi da živi.. ”

Ovaj skromni čovek savetuje svakom da bude dobrovoljni davalac krvi, jer je to način da proverite i koliko ste zdravi. Ističe da nikada nije mario za privilegije, jer, kako kaže, čovek je najsrećniji ukoliko može ono što ima nesebično drugima dati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.