Da li će opstati biblioteke, poslednje ognjište kulture?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2020, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će opstati biblioteke, poslednje ognjište kulture?

U Apatinu i Somboru biblioteke još uvek odolevaju potrebama savremenog čitaoca, kažu bibliotekari i dodaju da će popis stanovništva 2021. godine pokazati u kojem manjem mestu će zbog smanjenja broja stanovnika one biti zatvorene.

U Narodnoj biblioteci “Miodrag Borisavljević” u Apatinu ističu da opština kao osnivač izdvaja sredstva kojima se ulaže u nabavku novih knjiga, književnih promocija i tribina, ali da postoji potreba za bibliotekarima.

Kada je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o budućim kadrovima – bibliotekarima, na Pedagoškom fakultetu u Somboru ističu da su oni jedna od samo dve visokoškolske obrazovne ustanove u Srbiji koje obrazuju bibliotekare od osnovnih do doktorskih studija, a značajna novost je da su za ovu školsku godinu upisali prvu generaciju doktoranata na smeru bibliotekarstvo. Veruju da će biblioteke opstati kao poslednje ognjište kulture i prosvećenosti.

Sve manje mladih čitalaca, stručnog kadra i obnavljanje fonda knjiga glavni su problemi današnjeg bibliotekarstva. U Apatinu i Somboru čitalačke navike imaju penzioneri i osnovci, a biblioteku najmanje posećuju srednjoškolci i studenti.

“Još uvek čitam knjige i to uglavnom koje su vezane za vojnu istoriju, Prvi i Drugi svetski rat. U poslednje vreme čitam i o poslednjim ratovima devedesetih i onim na Košarama, Na žalost, maldi su danas okrenuti samo internetu i nemaju naviku da posećuju biblioteke”, kazao je Milorad Bujić, član biblioteke “Miodrag Borisavljević”, Apatin.

Čitaocima je na raspolaganju preko 100.000 publikacija i internet, ističu u narodnoj biblioteci “Miodrag Borisavljević” u Apatinu.

“Kakvo je stanje uopšte u bibliotekarstvu u Srbiji, mi ne možemo biti nezadovoljni. Pored sredstava koje nam obezbedi lokalna samouprava, tu je redovan otkup Ministarstva kulture, kao i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu. Prošle godine smo kupili blizu 2.000 knjiga, a glavna investicija bila je zamena nefunkcionalnih kotlova na lož ulje. Sredstva smo dobili od Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, koje je pokrilo troškove 80 odsto, dok je preostalih 20 odsto finasirala lokalna samouprava", saopštila je Branka Vejin, direktorica Narodne biblioteke “Miodrag Borisavljević” Apatin.

Godišnje se iznajmi preko 43.000 knjiga u apatinskoj biblioteci. Posao je obiman, sedam zaposlenih bibliotekara je malo, pa su ispomoć volonteri.

“Prošle godine sam diplomirala na somborskom Pedagoškom fakultetu za bibliotekara. Prvenstveno sam se odlučila za bibliotekara zato što volim da čitam knjige", kazala je Timea Ambruš, diplomirana bibliotekarka i volonter u apatinskoj biblioteci.

Da će biti potrebe za školovanim bibliotekarima uveravaju nas na Pedagoškom fakultetu u Somboru.

“Mi smo ove godine upisali prvu generaciju doktora bibliotekarstva i to pet studenata. Pored toga, imamo studente na osnovnim i master studijama na smeru bibliotekarstvo. Ukupno, od kada je smer počeo da radi 2005. godine, oko 150 studenata je upisalo ovaj smer, a oko polovine je završilo studije bibliotekarstva", izjavio je prof. dr Željko Vučković, dekan Pedagoškog fakulteta u Sombor.

U Apatinu i Somboru sa naseljenim mestima radi 19 biblioteka, a u nekim mestima su jedine ustanove kulture.

“Ako u jednom mestu ugasite biblioteku, a naročito u manjim mestima i u selima, ne samo u Vojvodini, već u Srbiji uopšte, vi ste često ugasili poslednje ognjište kulture i prosvećenosti”, dodao je prof. dr Željko Vučković.

Knjiga je tu zbog obrazovnih i duhovnih potreba ljudi, knjiga nikad neće moći postati drugačija i ako mlađi naraštaji odrstaju u digitalnom dobu.
Pogledaj vesti o: Apatin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.