Čanak: Vlada prodaje NIS ispod cene

Izvor: B92, 24.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Vlada prodaje NIS ispod cene

Novi Sad -- Lider LSV-a Nenad Čanak izajvio je da Vlada želi da proda NIS po ceni koja je jedva nešto viša od cene za koju je prodata Apatinska pivara.

On je na tribini Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu rekao da je Apatinska pivara prodata za 300 miliona evra, a da Vlada Srbije želi da Naftnu industriju Srbije proda za 400 miliona evra. "Znam da se ovde popije mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << piva, ali te dve vrednosti su ipak nesamerljive", rekao je Čanak.

On je dodao da je Vojvodina u vreme dok je imala autonomiju u okviru bivše Jugoslavije bila na istom stepenu razvoja kao Hrvatska i tek nešto ispod Slovenije, dok je danas zbog besomučnog centralizma spala na prosjački štap.

Prema njegovim rečima, "autonomija je dobra za biznis, a biznisa nema bez mogućnosti odlučivanja", odnosno, bez toga da Vojvodina dobije zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, sopstvenu imovinu i izvorne prihode.

Novinar Dimitrije Boarov je rekao da je Vojvodina u vreme autonomije, od 1974. do 1988. godine, uspela "da dođe sebi, posle decenija zaostajanja".

On je naveo da Vojvodina danas ima bruto društveni proizvod od 6.000 evra po glavi stanovnika, dok Slovenija, koja ima jednak broj građana, ima dohodak od 15.000 evra.

Savetnik predsednika Skupštine Vojvodine Branislav Pomoriški rekao je da bi puna autonomija za Vojvodinu značila povratak u njeno prirodno okruženje, odnosno u Evropu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.