Apatinski ribolovci ogorčeni zbog zabrane ribolova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2017, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apatinski ribolovci ogorčeni zbog zabrane ribolova

I pored toga što su ranije bile uvođene privremene zabrane ribolova na pojedinim delovima Dunava kojim upravlja JP "Vojvodinašume"-ŠG Sombor, prema Zakonu o zaštiti i održivosti ribljeg fonda iz 2014. godine, ovaj upravljač je trajno obeležio zaštićena područja sa ribom na osnovu plana upravljanja, koji je izradilo Prirodno – matematički fakultet u Novom Sadu. Iako je Zakon na snazi već tri godine, na osnovu izmena i dopuna srednjoročnog plana zaštićena područja ribe su obeležena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i tablama o trajnoj zabrani ribolova, a takva odluka je izazvala reakcije apatinskih ribolovaca.

Od 60 kilometara ribolovnog područja „Gornjeg podunavlja" na Dunavu kojim upravlja JP „Vojvodinašume" postavljene su table sa trajnom zabranom ribolova na Dunavu od 1400km do 1395km i od 1374km do 1372 kilometra posebnih staništa riba. Na odluku upravljača reagovala su udruženja sportskih ribolovaca.

Dejan Dizija, potpredsednik USR "Čilka" Apatin kaže: "Posebna staništa riba su pravni termin, gde se stavlja van snage svaki vid ribolova i to trajno. To je nešto što mi ne možemo da shvatimo da se upravo takva zabrana nalazi na našem terenu. Mi i jesmo za zaštitu ribljeg fonda, ali tražimo da se ova odluka koriguje."

"Najbolji lokalitet sa obale je zabranjen, a to je pozicija Mali i Veliki liman, kao i stari kamen do prve šporne. Tu dolaze ljudi koji stanuju, deca, kao i penzioneri da pecaju", kaže Milan Ćopić, predsednik USR "Bucov"

Trajna zabrana ribolova na Dunavu iznenadila je nadležene u Javnom preduzeću pristanište i marina Apatin.

Ljiljana Krec, v. d. direktora JP za upravljanje putničkim pristaništem i marinom u Apatinu napominje: "U okviru našeg preduzeća nudimo posetiocima kompletnu uslugu sa smeštajem, noćenjem i iznajmljivanjem čamca, kao i pecanjem na upravo tim trajno zabranjenim lokalitetima. Nas direktno ta odluka pogađa, a naši turistički aranžmani su trenutno neizvodljivi."

Na rekacije ribolovaca upravljači područja "Vojvodinašume" navode da nije uvedena trajna zabrana na celom toku Dunnava, već da su spovodeći trajnu zabranu postupili po Zakonu o zaštiti i održivosti ribljeg fonda iz 2014. godine.

 "Mi ćemo pokušati da izađemo u susret pecarošima u smislu limitiranja tih ribljih plodišta, odnsno posebnih staništa riba. Sužavanjem te kilometraže dozvolili bi ljudima da pecaju na određenim delovima, ali bi i dalje bili pri stavu da posebna staništa riba stavimo pod trajnu zaštitu radi očuvanja našeg ribljeg fonda", istakao je Srđan Peurača, Zakonski zastupnik ŠG Sombor – Vojvodinašume.

Velimir Češljević, samostalni referent za zaštitu divljači i ribarstva je rekao: "Zakon nas je obavezao da ta riblja staništa obeležimo i mi smo to morali učiniti baš tako kako je sada na terenu. "

Na odluku o trajnoj zabrani ribolova upravljač ne iskljuljučuje dalje dogovore o limitiranja ove zabrane, a dalje pregovore očekuju i apatinski ribolovci vezano za lokalitete Veliki Liman, Mali Liman, Varošvis i Purina jama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.