Apatinski hram Sabor Svetih Apostola biće oslikan na proleće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2019, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apatinski hram Sabor Svetih Apostola biće oslikan na proleće

Za apatinski hram Sabora Svetih Apostola kažu da je najlepši na potezu Dunava, a ujedno je i najprepoznatljivije, impoznatno po veličini, sakralno zdanje naročito zbog toga što je prvi pravoslavni hram na toku Dunava kroz Srbiju. Kako je sagrađen s kraja 20. i početka 21 veka, oslikavanje je počelo 2002. godine, a ovaj zahtevan i mukotrpan posao biće završen tokom proleća.

Izgrađen u duhu tradicije i čuvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srpsko-vizantijskog stila, apatinski pravoslavni hram “Sabor svetih apostola” , u duhu hrišćanstva pozdravlja sve ljude koji Dunavom ulaze ili izlaze iz Srbije prema Evropi.

Oslikavanje oko 3.500 kvadratnih metara površine je pri kraju, ističe Ljubiša Čović, prezviter parohije i dodaje da će freskopisci posao oslikavanja završiti na proleće iduće godine.

"Ostale su da se živopišu dve kapelice sa južne i severne strane, jedna posvećena Svetom Nikoli, a druga Svetoj Petki. Freskopis je rađen u srpsko – vizantijskoj tehnici seko-akrilnom tehnikom, osim portala iznad ulaza koji je rađen u fresko tehnici", kaže Ljubiša Čović, prevbiter parohije.

Karakteristika hrama i živopisa u njemu jeste da su umetnici našli inspiraciju u Milutinovoj epohi, koja se u istoriji umetnosti karakteriše renesansa paleologa.

U apatinskom hramu redovna su bogosluženja, a kako je vreme posta, vreme je odricanja i pročišćenja od loših misli i dela.

"Vreme posta je vreme pojačanog ili intenzivnijeg načina pažnje nad sobom. Post je u stvari izraz ljubavi. Sve ove likove koje vidimo u hramu oko nas karakterisao je jedan život u podvigu ljubavi, a to podrazumeva određena odricanja, što je svakako korisno”, ističe.

Po uzoru na to da je hram posvećen Saboru svetih apostola, on u sebi nosi poruku o neprestanoj potrebi propovedanja Hristove nauke radi oplemenjivanja vere u narodu, kao simbolu hrišćanstva gde se spajaju kulture, istočna i zapadna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.