Apatinski atletski klub obeležio 20. rođendan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2021, 22:27

Apatinski atletski klub obeležio 20. rođendan

Atletski klub Apatin danas je obeležio dve decenije od osnivanja. Prvi veliki iskorak prema formiranju Atletskog kluba bilo je organizovanje prvog Dunavskog polumaratona, međunarodnog karaktera, koji je organizovan na inicijativu sportiste Gorana Čegara. Prvi pobednik Dunavskog polumaratona je bio legendarni Goran Raičević, a nakon toga polumaraton dobija tradicionalni karakter i svake godine se organizuje, pa i ove godine 17.oktobra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Goran Čegar je nakon prvog organizovanog polumaratona nastavio sa aktivnostima oko osnivanja kluba, gde mu se pridružio Slavko Jerković, bivši fudbaler Fudbalskog kluba "Mladost" i oni su zajedničkim snagama uz pomoć prijatelja sporta dolazi uspeli osnovati klub na osnivačkoj skupštini 29.aprila 2001. godine.

“Rukovodstvo kluba od početnih dana do danas baštini ideju da deci mora da se obezbedi besplatan trening, tako da u proteklih 20 godina nikada nijedan dinar od nijednog deteta nije uzet za plaćanje treninga niti za takmičenja na kojima su nastupali. Stariji članovi Atletskog kluba Apatin od samog formiranja do danas učestvovali su na nekoliko hiljada takmičenja, gde je osvojen veliki broj medalja na Prvenstvima Balkana, Srbije i Vojvodine od kojih se svakako izdvajaju titule Prvaka Balkana u maratonu Mariane Čegar Lukić koja je pored titule prvaka Balkana osvojila još 11 seniorskih titula Prvaka Srbije u više disciplina od 5.000 metara do ultramaratona, titula Đure Borbelja na državnim i međunarodnim civilnim i vojnim prvenstvima, takođe titule seniorskog prvaka države Gorana Čegara, Nebojše Milenkovića, Ksenije Bodlović (sada Bubnjević) u poslednje dve godine titule državnog prvaka donosili su i ultramaratonci Željko Končar, Dušan Momić, Aleksandra Todorović“, ističe Goran Čegar, predsednik AK Apatin.

„Izuzetne zasluge za rezultate i promociju kluba kroz osvajanje medalja na mnogim takmičenjeima kroz dve decenije postojanja imaju: Zdravko Mišović, Edo Janić, Saša Perišić, Veljko Popović, Atila Filep, Zoran Janković, Nebojša Milenković, a u proteklih nekoliko godina sjajne nastupe imaju Zoran Radičanin, Slađana Dečermić, Snežana Milošević, Miroslav Pešić, Predrag Vejin, Konstantin Šimić, Nemanja Đurić, Aleksandar Stajić i mnogi drugi. U poslednjih nekoliko godina sjajne nastupe i rezultate imaju mladi atletičari polazinici besplatne škole atletike AK Apatin koji su osvojili na desetine medalja na raznim takmičenjima: Milica Zanze (u prošloj godini najbolja u svojoj generaciji u 4 takmičarske discipline, Jovana i Jelena Kuridža, Nemanja Kovačević, Miloš Dreković, Sofija Bujić, Elena Ćopić (prošle godine prešla u AK Maraton Sombor), sestre Iva, Maša i Lena Rajić, Una i Hana Čegar i mnogi drugi“, dodaje Slavko Jerković.

Atletski klub Apatin 2006. godine sa seniorskim timom osvaja 9. mesto na Kupu Evropskih šampiona u polumaratonu koje je održano u Portugaliji, u sastavu ekipe bili su vođa ekipe Slavko Jerković, takmičari Goran Čegar kapiten ekipe, Zdravko Mišović, Nebojša Milenković, Edo Janić, Saša Perišić i tehniko Sreto Ilinčić.

„Atletski klub Apatin ponosan je na činjenicu da je bio suorganizator 55. Svetskog vojnog prvenstva u krosu koje je održano u martu 2013. godine na stadionu FK Mladost i na kojem je učestvovalo preko 350 učesnika iz 25 zemalja iz celog sveta i tehnički organizator Prvenstva Balkana u polumaratonu, koje je održano u okviru 20 Apatinskog Dunavskog polumaratona (2015. godine). Klub i pojedinci su bili dobitnici mnogih priznanja: od kojih se izdvajaju Oktobarska nagrada opštine Apatin, najbolji iz oblasti sporta u Opštini Apatin (najbolji sportisti: Đuro Borbelj, Mariana Čegar Lukić, Ksenija Bodlović, Goran Čegar, u mlađim kategorijama Milica Pemac, Srđan Maleš) i najbolje trenere i sportske radnike (Dušan Škorić-Špeco i Slavko Jerković). Goran Čegar je dva puta proglašavan za najboljeg sportistu Vojske Srbije, istu nagradu su osvojili po jednom Đuro Borbelj i Mariana Čegar Lukić. Goran Čegar je krajem 2020. godine nagrađen Spartakovom nagradom koju mu je dodelio Sportski savez Vojvodine za doprinos razvoju sporta“, ističe Jerković.

Atletski klub Apatin ističe izuzetno korektnu saradnju koju je svih ovih godina imao sa predstavnicima medija koji su bili velika podrška radu od samog osnivanja.

“Takođe jedan od ciljeva je da se u saradnji sa lokalnom samoupravom nastavi na realizacije projekta izgradnje savremene atletske staze za koji je dobijena načelna podrška Srpskog atletskog saveza. Na atletskoj stazi mogli bi se organizovati velika takmičenja, vršiti nastava učenika, realizacija treninga sportskih klubova, staza bi bila otvorena za sve sportiste i pomogla da se fizička pripremljenost podigne na veći nivo, a takođe ista bi prilagođena i osobama sa invaliditetom“, kaže Goran Čegar.

Svečana akademija povodom 20 godina od osnivanja biće realizovana tokom jeseni zajedno sa proslavom 25 godina od početka organizacije Apatinskog Dunavskog polumaratona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.