Apatin dobija jedan od najvećih murala na ovim prostorima (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2019, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apatin dobija jedan od najvećih murala na ovim prostorima (VIDEO)

Apatin je nadaleko poznat po viševekovnoj tradiciji ribarstva, pa će na centralnom trgu „Nikola Tesla" dobiti jedan od najvećih murala na ovim prostorima, a motiv je slika starog alasa. Ovaj mural radi Andrej Josifofski, poznatiji pod nadimkom Pijanista, arhitekta i najpozntiji srpski ulični umetnik, koji upravo svoj najveći mural završava u Apatinu.

Najpoznatiji sprski muralista Andrej Josifovski zvani Pijanista završava najveći mural sa motivom starog alasa na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 300 kvadratnih metara površine zida zgrade na apatinskom trgu Nikola Tesla. Ističe da loši vremenski uslovi otežavaju rad, ali za ovog uličnog umetnika nema stajanja dok svoje delo ne završi.

"Problem je jedini što koristim akrilne boje za fasadu koje se mešaju sa vodom, pa ih voda meša direktno na zidu. Ako bude bilo potrebe svakako ću to menjati i šta treba popraviti. Mnogo mi je lakše da radim iz korpe kamiona nego sa skele zato što su tada sve boje oko mene i zajedno se sa njima krećem po celom zidu", rekao je Andrej.

Andrej kaže da mu nije bilo teško da prenese dimenzije na zid, već da je to stvar rutine, pa oslikavanje murala traje nekoliko dana, što zavisi od dimenzija, vremenskih uslova i same slike.

"Uvek mi je zanimljivo da stvaram u nekom novom gradu i nekom novom mestu, jer to je i velika odgovornost. Sa druge strane, čast mi je stvarati sliku jednog grada poput ove na centralnom trgu. Veliki broj ljudi je ovih nekoliko dana stao da posmatra, jer je ovo definitivno neki novi simbol grada što je meni posebna čast", dodao je on.

Slika murala birana je u skladu sa viševekovnom tradicijom ribarstva u Apatinu.

"Reakcije građana su odlične. Ovaj mural doprinosi celokupnom dekoru i ispričaće priču gostima grada, koji nemaju priliku da sagledaju celu širinu naše opštine, istorije i tradicije", rekao je Nemanja Jović, direktor TO Apatin.

Misija kojom Josifovski stvara murale je želja da naša zemlja dobije Muzej ulične umetnosti na otvorenom i da se svi gradovi u kojima se stvaraju ovakva dela upišu na mapu svetske ulične umetnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.