Apatin: Šverc jelenskih rogova unosan biznis

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2017, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apatin: Šverc jelenskih rogova unosan biznis

U Šumskom gazdinstvu Sombor, Javnog preduzeća "Vojvodinašume" već dugi niz godina je prisutan problem rogokradica.

I ako se sezona krađe odbačenih jelenskih rogova poklapa sa krajem lovne sezone, uvek ima onih koji tokom cele godine protivzakonito tragaju za trofejnim rogovoima, koji su ostali negde odbačeni i zatureni duboko u šumi.

Krijumčarenje jelenskih rogova postalo je unosan biznis za krimi - lovce, koji haraju po lovištima kojima gazduju "Vojvodinašume".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Srđan Peurača, zakonski zastupnik u ŠG Sombor JP "Vojvodinašume":

"Tokom noći ili u ranim jutarnjim časovima rogokradice upadaju u lovišta ilegalnim putem, preskaču ograde i kreću se po hranilištima gde se jelenska divljač nalazi. Rogokradice na hranilištima pokušavaju da nađu odbačene rogove ili idu za krdom."

Prema rečima nadležnih, ovo državno preduzeće upravo zbog takvih kriminalnih radnji pretpri znatnu godišnju materijalnu štetu.

Srđan Peurača, zakonski zastupnik u ŠG Sombor JP "Vojvodinašume": "Ne možemo da govorimo o krajnjim ciframa, jer nemamo tačan podatak koliko odbačenih rogova završi na crnom tržištu, a koliko ostane sakriveno u prirodi. Procenjujemo da godišnje oko 400 kilograma završi na crnom tržištu."

U ovom Šumskom gazdinstvu kažu da je krađa jelenskih rogova postala unosan biznis, jer primerci trofejnih rogova završavaju čak na crnom tržištu Kine.

Šumsko gazdinstvo Sombor na 17.000 hektara lovišta raspolaže sa preko 1.600 grla divljači, što čini skoro 40 odsto fonda u Srbiji.

"Sa Ministarstvom unutrašnjih poslova imamo odličnu saradnju i uspevamo da kontrolišemo da svedemo krijumčarenje na najmanji mogući minimum. Ne možemo reći da smo upeli da suzbijemo ove kriminalne radnje, jer još uvek trofeji završavaju na crnom tržištu."

Velimir Češljević, samostalni referent za zdravstvenu zaštitu divljači ŠG Sombor "Vojvodinašume": "Pored ribokrađe imamo i lovokrađu, a uz lovokrađu imamo i ilegalno skupljanje rogova. Na žalost, to su sve elementi koji prate ovu našu službu."

"Kraljevi šume" u svom životnom ciklusu svake godine tokom februara i marta odbacuju "stare" rogove i tada počinju da im niču novi. Krajem leta počinje rika jelena kada su mužijaci u polnoj zrelosti spremni za tuče svojim novim rogovima zbog ženki.
Pogledaj vesti o: Apatin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.