Apatin: Praksa na nemačkom kruzeru za nautičare i kuvare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2017, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apatin: Praksa na nemačkom kruzeru za nautičare i kuvare

Učenici Tehničke škole sa domom učenika iz Apatina prvi put su imali stručnu ekskurziju u Budimpešti, čime je ova srednja škola otpočela prekograničnu saradnju sa idejom praktičnog dualnog obrazovanja. Domaćin je bila kompanija "Favorit Reisen" iz Nemačke, koja raspolaže sa više rečnih turističkih brodova. Tokom ove posete, učenicima i profesorima je domaćin bila posada rečnog kruzera "Ms Rossini".

Maturanti Tehničke škole sa domom učenika iz Apatina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obrazovnog profila kuvar-konobar i nautički-rečni tehničar kažu da im je praktično iskustvo na nemačkom kruzeru bilo dragoceno, a posebno su zainteresovani o mogućnostima zaposlenja nakon završenog školovanja.

"Tokom našeg školovanja ovo je bilo prvi put da odemo u inostranstvo i upoznamo se sa tehnikama plovidbe savremenog rečnog kruzera. Voleo bih da se uspostavi saradnja sa stranom kompanijom i da radim na rečnom kruzeru", kaže Denis Bajrami, maturant Tehničke škole.

"Voleo bih da radim na brodu i zato sam upisao smer nautički tehničar, a i od kada sam bio dete voleo sam brodove. Za mene je putovanje u Budimpeštu bilo fascinantno iskustvo, jer sam konačno uspeo da vidim kako izgleda jedan savremeni kruzer "od poda do plafona", kaže Boško Jelača, maturant Tehničke škole.

Nakon pilot posete, profesori i učenici očekuju da će se saradnja nastaviti, te da će projekti ovakvog tipa u obrazovanju srednjoškolaca zaživeti.

"Dobar deo učenika bi želeo da radi baš na rečnim brodovima, a jedan deo se opredelio za morske brodove. Učenici su do sada imali priliku da posete teretne brodove, ali poseta kruzerima za njih je bila jedinstveno iskustvo, jer su videli sve ono što ih zanima a vezano za njihovo buduće profesionalno opredelenje",ističe Tomislav Dubovski, profesor nautike.

"Naredni korak koji bismo voleli je da kuvari sa broda dođu kod nas u školu i održe prezentaciju pripreme specijaliteta poslastičarskog karaktera. Stručna ekskurzija je imala za cilj da poslodavci za sebe dobiju novu radnu snagu i kvalitetne stručne kadrove kakve mi školujemo u našoj obrazovnoj ustanovi", kaže Vanja Medić, profesor kuvarstva.

U školi očekuju da će uspostaviti saradnju i sa drugim domaćim i stranim kompanijama.

"Ranije sam imao kontakte sa brodovlasnikom, pa pošto mi imamo školu koja školuje kuvare i nautičare, vlasnik "Favorit Reisena" je izrazio želju da poseti našu školu, čime je pokazao interesovanje da učenici iz škole imaju praksu na njegovim brodovima. Školujemo osoblje za rečne brodove, ali nemamo mogućnosti da im pružimo i kvalitetnu praksu, tako da je ovo bila prilika za koju verujem da će se i ubuduće praktikovati. Nama profesorima je drago što su učenici sa posebnom pažnjom razgledali brod i pitali posadu sve što ih zanima", kaže Boris Mašić, organizator posete i profesor nemačkog jezika.

"Stručno edukativno putovanje koje ima za cilj dualno obrazovanje i prekograničnu saradnju omogućeno je zahvaljujući pomoći lokalne samouprave, koja nam je obezbedila prevoz za 17 učenika i pet profesora. Ovo je bilo jedinstveno putovanje i za profesore koji su zajedno sa učenicima videli kako se odvija život u praksi na jednom rečnom kruzeru", ističe Petar Popović, direktor Tehničke škole sa domom učenika.

Dualno i kvalitetno praktično obrazovanje su značajni za mlade zbog zapošljavanja, u okviru saradnje sa stranim kompanijama i zbog prekogranične saradnje, koja je ovom posetom već otvorena.
Pogledaj vesti o: Apatin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.