Apatin: Bespovratna sredstva poljoprivrednim gazdinstvima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2019, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apatin: Bespovratna sredstva poljoprivrednim gazdinstvima

Opštine poljoprivrednicima pomažu na različite načine – neke obezbeđuju semenski materijal ili podmiruju troškove osiguranja, a pojedine, poput apatinske, daju bespovratna sredstva za kupovinu stoke ili finansiraju kamate za kredite koje uzimaju poljoprivredna gazdinstva za nabavku repromaterijala i opreme. 

Posetili smo gazdinstvo Kosanović, koji su sa puno entuzijaznma počeli sa ovčarsvom. Ističu da su im za sam start pomogla bespovratna sredstva opštine od 150.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dinara uz pomoć kojih su kupili 20 umatičenih grla.

Porodica Kosanović je pre dve godine počela sa uzgojem ovaca, ističu da su svu ušteđevinu investirali u ovčarstvo zbog manjih obaveza. Prednost su videli u činjenici da su među retkima u apatinskoj opštini, koji imaju umatičena grla u stadu od 40 životinja, ali kako kažu muke oko birokratije i niske otkupne cene na tržištu za kilogram žive vage tek ih sustižu. Međutim, veliku pomoć u bespovratnim sredstvima dobili su od opštine Apatin, ističe Nedeljka Kosanović, koja nosi ceo teret gazdinstva.

"Veliki otkupljivači i klanice mnogo srozavaju cenu do neverovatnih 180 dinara za kilogram mesa. Optimalna cena bila bi 280 ili 300 dinara da bi tu negde mi imali računicu tokom godinu dana dok ne uhranimo tu jednu ovcu", kazala je Nedeljka Kosanović.

Kosanovići se žele baviti intenzivnije ovčarstvom, ali dodatan problem je ispaša.

"Konkretno u Apatinu nemamo ispašu, mada je ima u okolnim selima, ipak mi smo tu. Mi ovci sve moramo da donesemo. Gazdinstvo sam otvorila 31. decembra 2017. godine, ali na primer ove godine je uslov da vam je gazdinstvo otvoreno u 2018. godini da biste dobili subvenciju. Bukvalno sam za dvanaest sati izgubila pravo na državne subvencije. To je taj neki birokratski problem", dodala je Nedeljka.

Opština Apatin je uvećanjem agrarnog budžeta za pomoć poljoprivrednicima opredelila 8.000.000 dinara, ali nije bilo dovoljno zainteresovanih za bespovratna sredstva kada je stočartsvo u pitanju.

"Bilo je potpisano 10 ugovora sa stočarima i data su sredstva od 1.500.000 dinara, a planirana su bila 5.000.000 dinara. To je pokazatelj da nije bilo dovoljno zainteresovanih za ovaj konkurs", kazao je Željko Kiš, savetnik za poljoprivredu i vodoprivredu u opštini Apatin.

"Od opštinskih subvencija kupili smo 20 umatičenih grla, koja koštaju mnogo više, ali su nam puno pomogla bespovratna sredstva opštine Apatin", izjavila je Nedeljka.

Kod Kosanovića će računica tek da se vidi, a do tada ova porodica planira duplo povećati brojnost stada, jer i pored brojnih problema, ne odustaju i vide budućnost u svom gazdinstvu.
Pogledaj vesti o: Apatin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.