VODITE RAČUNA: Što jeftiniji Android telefon to više bezbedonosnih propusta...

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Nov.2019, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VODITE RAČUNA: Što jeftiniji Android telefon to više bezbedonosnih propusta...

Reč je o godišnjem izveštaju...

"Kryptowire", kompanija koja se bavi bezbednošću, objavila je godišnji izveštaj u kome se bavi bezbednošću aplikacija na mobilnim telefonima.

Tokom istraživanja, ova kompanija je pronašla 146 aplikacija instaliranih na jeftinijim Android telefonima, koje su na različite načine mogle da budu eksploatisane za maliciozne potrebe.

Ove aplikacije samostalno menjaju dozvole pristupa ili proizvođačima prosleđuju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << podatke sa telefona bez znanja i eksplicitne dozvole korisnika. Ovakve situacije pronađene su kod softvera od 29 različitih proizvođača, od nekih malih i relativno nepoznatih kao što su "Cubot i Doogee", pa sve do velikih kompanija, kao što je Soni.

Ako uzmemo da Android dolazi sa 100 do 400 preinstaliranih aplikacija koje su često i deo veće grupe alata, jasno je da su korisnici potencijalno veoma izloženi ovim pretnjama.

Problem je, naravno, moguće rešiti, ali to zahteva da se Google više posveti analizi izvornog koda i odgovornosti proizvođača koji prave softver za Andorid ekosistem.
Pogledaj vesti o: Android

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.