Ukinuto 300 zaraženih aplikacija, proverite svoje!

Izvor: Mondo, 29.Avg.2017, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuto 300 zaraženih aplikacija, proverite svoje!

Ako imate neku od ovih aplikacija najpametnije bi bilo da ih obrišete.

Google je upravo sklonio više od 300 aplikacija koje su imale maliciozan kod u sebi i koristile su se i za DDoS napade putem pametnih uređaja (tableti, telefoni, računari i drugi Android uređaji).

Sve uklonjene aplikacije bile su deo zvaničnog Play Store-a i koristile su se za nadziranje korisnika i sprovođenje pomenutih ciljanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << napada. Postoje indicije da su ovi uređaji korišćeni i za najveći sajber napad do sada - WannaCry. Ugroženo je preko 70.000 naloga, moguće više korisnika, jer neki koriste iste naloge na više telefona, u preko 100 zemalja na svetu, saopštila je grupa od 10-ak bezbednosnih istraživača, okupljenih oko kompanija Akamai, Cloudflare, Flashpoint, Google, Oracle Dyn, RiskIQ i Team Cymru.

Za to vreme Apple ukida 200.000 aplikacija!

Aplikacije su bile vezane za zabavne sadržaje, kreiranje ili seckanje melodija zvona, menadžere sistema i menadžere memorije, koji su vrlo popularni na Android platformi.

Akcija protiv ovih aplikacija trajala je od 17. avgusta, kad su prvi put primećeni, nakon čega je krenulo odmotavanje „klupka“ u kojem je do sada otkriveno preko 300 aplikacija na istom malicioznom zadatku. Više informacija o ovom svojevrsnom napadu i koje su sve aplikacije uklonjene pogledajte na CloudFlare sajtu i na The Verge portalu, koji je i preneo ovu vest.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.