UNAPREĐENJE APLIKACIJE: Od sada Gugl Mapa vam daje mnogo više informacija

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Dec.2019, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNAPREĐENJE APLIKACIJE: Od sada Gugl Mapa vam daje mnogo više informacija

Ne želite da hodate mračnom ulicom, nema problema...

Gugl mape su odlične za snalaženje tokom vožnje i korišćenja javnog prevoza, međutim u ovoj godini gigant je takođe uveo i više funkcija usmerenih na hodanje i pešačenje. Nedavno je kompanija predstavila AR uputstva za kretanje i detaljne glasovne smernice za hodanje za osobe sa oštećenim vidom. Gugl će u budućnosti možda dodati još jednu novu funkciju koja će ljudima pomoći da pronađu sigurnije ulice za šetnju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << noću.

Kako prenosi XDA Developers, Android razvojna zajednica čiji su članovi analizirali Android APK radi traženja neobjavljenih funkcija, na Google mapama postoje pokazatelji o novom sloju pod nazivom „lighting“, odnosno „rasveta“. Ovaj sloj bi označavao koje ulice su jako osvetljene uličnim svetlima, te će biti obojene žutom bojom.

Ovo bi moglo da pomogne šetačima koji žele da izbegnu mračne ulice noću, što brine mnoge korisnike, barem prema popularnom tvitu od pre nekoliko meseci.

I wish Google Maps had a "I'm walking home by myself at night" mode that would show you a way with well lit paths and open spaces. It always seems to take you on narrow, dark pathways in cities 😕

— Emily 艾米莉 💜 (@kanocarra) 22. септембар 2019.

Funkcija obeležavanja osvetljenih ulica je još uvek nepotvrđena i još uvek nema screenshot-ova njenog korišćenja. Međutim, s obzirom na otkriveni kod, čini se da će stići u nekom trenutku u budućnosti. Na portalu XDA Developers spekuliše se da bi mogla biti prvo predstavljen u Indiji, kao odgovor na čitav niz nedavnih brutalnih napada i silovanja žena koji su dospeli na naslovne strane u zemlji.

Jedino pitanje je kako će Gugl prikupljati informacije o osvetljenosti ulica. Infrastruktura koja uključuje pametna ulična svetla još uvek je retka, pa kompanija može da prikuplja podatke koje su korisnici priložili, slično kao i za saobraćajne nezgode.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.