Tablet i laptop u jednom uređaju

Izvor: Blic, 06.Jul.2011, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tablet i laptop u jednom uređaju

TAJPEI - U moru novih tablet računara, potrebno je biti kreativan i inovativan kako bi vaš proizvod isplivao na površinu, pogotovo kada se radi o uređajima koji rade na android 3.0 operativnom sistemu. Asus je tu uspeo da predstavi zanimljiv koncept sa Eee Pad transformerom.

Specifikacije android 3.0 tableta su uglavnom slične, razlikuju se jedino po >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << materijalu kojem su izrađeni i kvalitetu kamere. Ipak da bi bili drugačiji od konkurencije, „Asus" je napravio nešto o čemu su mnogi, i korisnici i proizvođači, razmišljali - napraviti netbook od tableta.

Kada se pogleda dizajn transformera, on je malo veći i teži od klasičnih android 3.0 tableta. Pogotovo kada vidite ekran od 10.1 inča okružen sa dva okvira (crnim i sivim) što deluje nezgrapno. Od tastera na sebi poseduje regulatore za jačinu zvuka, kao i taster za uključivanje/zaključavanje. Tu su i HDMI izlaz, 3,5 mm audio jack i čitač microSD kartica, dok je sa donje strane konekcija za tastaturu.

Specifikacije

- Dimenzije: 271 x 176 x 12.9 mm

- Težina: 680 grama

nDisplej: IPS, 10.1 inča (25.6 cm) 16 miliona boja, 1280 x 800 piksela

- Operativni sistem: Google Android 3.1 Honeycomb

- Procesor: Nvidia Tegra 2 dual-core 1GHz procesor

- RAM: 1GB DDR2

- Memorija: Interna 16GB/ 32GB; eksterna do 32GB (microSD)

- Primarna kamera: Pet megapiksela, 2592 x 1944 rezolucija, LED blic, AF

- Sekundarna kamera: 1.3 megapiksela, 1280 x 1024 rezolucija

- Snimanje: 720p HD @ 30fps

- Povezivanje: Bluetooth v2.1, USB 2.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n, 3.5mm jack, HDMI 1.3

- Baterija: Li-Ion 24.2Wh, do 9.5 sati ili do 16 sati uz tastaturu.

Cena: 450 evra

Ekran je IPS panel i izrađen je kvalitetno. Boje su jasne i žive, a ugao gledanja je odličan. Kod gledanja video-snimaka slika je oštra, dok kod korišćenja aplikacija, ekran reaguje brzo i bez ikakvog kočenja.

Ključni razlog ove brzine pored 1GB DDR2 RAM-a jeste Nvidijin procesor Tegra 2. Uz njega dolazi i servis Tegra Zone, preko kojeg se mogu skinuti odlične video-igre.

O samom operativnom sistemu nećemo puno govoriti, pošto smo ga do sada mnogo puta spominjali. Činjenica je da je brz i da izgleda odlično, jedino mu još uvek nedostaju aplikacije.

Kamera sa prednje strane je prosečna, dok je sa zadnje strane lošijeg kvaliteta, pogotovo kada se poredi sa ostalim tabletima na tržištu.

Međutim ono što čini transformer posebnim je docking tastatura, na koju se tablet veoma lako priključuje. Tastatura je prilično laka i kvalitetno je izrađena.

Kada je priključite na tablet, na ekranu se pojavi kursor kojim upravljate trackpadom, koji se nalazi na tastaturi.

Na njoj se još nalazi još jedan čitač kartica (različitih formata) i dva USB ulaza, što je za svaku pohvalu, pogotovo kada se zna da će nadograđena verzija androida imati opciju čitanja periferija poput kamere. Možete priključiti i miš na ovaj tablet, ali njegovo korišćenje nije glatko kao što se očekuje.

Uz transformer dolazi i Polaris Office paket uz koji se tastatura najviše isplati. Jedina mana tastature je što su komande obrnute od onih na koji ste navikli na laptopovima kada surfujete internetom uz pomoć trackpada. Naime, dole je gore, i obrnuto.

Uskoro 3G verzija

Još u januaru je bilo priče o 3G verziji transformera. Obična WiFi verzija je jeftinija i prema navodima „Asusa", više se traži. Navodno, 3G verzija će se pojaviti u prodaji narednog meseca u Velikoj Britaniji.

Ipak možda najbolja stvar kod tastature je to što se u njoj nalazi baterija od 24,4 Wh, koja pruža još dodatnih 6,5 sati korišćenja.

Kada se tablet priključi na nju, ona automatski puni tablet, ukoliko on nije 100 odsto napunjen.

Ono što će najviše privući korisnike jeste cena. Sam tablet bez tastature košta oko 430 evra, dok će uz tastaturu biti skuplji za nekih 100 evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.