Stari Android uređaji uskoro neće moći da se prijave na Google nalog

Izvor: B92, 03.Avg.2021, 15:34

Stari Android uređaji uskoro neće moći da se prijave na Google nalog

Iako većina Android uređaja koristi verzije operativnog sistema od pre najmanje dve do tri godine, još uvek postoji veliki broj onih koji rade na starijim verzijama. Čini se da sada Google polako počinje da gasi one najstarije verzije svog OS-a, a sve u cilju, kako kaže, povećanja bezbednosti.

Najduže i najviše je bio korišćen Android 2.3, zvani "Gingerbread". Kasnije verzije Honeycomb i Ice Cream Sandwich, nisu dale zančajna unapređenja i nisu bili prihvaćeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u toj meri pa je Gingerbread ostao i dalje kao najviše korišćeno izdanje Androida na tržištu.

To je bilo pre otprilike jedne decenije, što je eon za industriju koja brzo napreduje kao industrija pametnih telefona, i iznenađujuće je čuti da postoje i dalje aktivni uređaji koji ga koriste.

Oni se verovatno broje na desetine, navodi Slashgear, međutim ističe se da Google igra na sigurno objavljujući obaveštenje da bi ovi uređaji mogli da se prestanu da rade već od sledećeg meseca. Od 27. septembra, uređaji koji koriste Android 2.3.7 ili stariju verziju, više neće moći da se prijavljivljuju na Google nalog. Kompanija objašnjava da time želi da se osigura bezbednost naloga, što implicira da ove starije verzije Androida najverovatnije imaju ranjivosti koje mogu ugroziti navedene naloge.

Ova promena se ne odnosi samo pri prijavljivanju u aplikacije kao što su Gmail ili YouTube, već i pri prijavljivanju na Google nalog na samom telefonu. To znači da ako resetujete telefon ili se odjavite sa njega, više nećete moći da se prijavite na svoj Google nalog. Međutim, i dalje možete da se prijavite na Gmail ili druge Google usluge iz mobilnog web pregledača.

Google tako isključuje starije Android uređaje zatvaranjem pristupa svojim serverima. Početkom prošlog meseca najavljeno je da će telefoni sa Android 4.3 Jelli Bean ili starijim izgubiti pristup Google Play uslugama, što bi moglo potencijalno da ugasi i neke aplikacije. Iako je neverovatno da još uvek postoje neki uređaji koji rade na ovim praktično drevnim verzijama Androida, zbog sopstvene bezbednosti i praktičnosti, verovatno bi ih trebalo nadograditi na novije ili uzeti noviji uređaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Android

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.