Satelitska podrška uz Android 14 verovatno stiže i na poboljšani Snapdragon čipset

Izvor: Piplmetar.rs, 02.Avg.2023, 17:31

Satelitska podrška uz Android 14 verovatno stiže i na poboljšani Snapdragon čipset

Kompanija Qualcomm će izgleda unaprediti buduće Android uređaje, jer će satelitska podrška za komunikaciju navodno stići na specijalnu verziju Snapdragon 8 Gen 3 čipseta, piše Wccftech. Poznati insajderski nalog Digital Chat Station na kineskoj društvenoj mreži Weibo, objavio je da će nova verzija ovog čipseta podržavati satelitsko povezivanje.
Na taj način, kompanija bi mogla da sustigne >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Apple kada je u pitanju satelitska povezanost, povećavajući konkurentnost između iPhone i Android telefona.
S obzirom na to da je u pitanju takozvana „specijalna verzija“ predstojećeg čipa, moguće je da se radi o čipu posebno napravljenom za nadolezeću Samsung Galaxy S24 liniju telefona. Ovakav zaključak proizilazi iz dosadašnjeg Samsung monopola koji je do sada južnokorejska kompanija imala kada su u pitanju Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 procesori, odnosno na njegovu unapređenu verziju koja je bila posebno pravljena, specijalno za Galaxy uređaje.

Qualcomm
Kao prilog toj tezi, među insajderima se priča da će Samsung uvesti satelitsko povezivanje na svoje najbolje pametne telefone, ali u tim tvrdnjama nisu bili naznačeni konkretni modeli uređaja.
Da će Qualcomm zaista krenuti u ovom pravcu govori i to što je na ovogodišnjem CES događaju, kompanija zvanično najavila funkciju Snapdragon Satellite. Slično kao što je Apple satelitska funkcija Emergency SOS.
Ipak, od tada Qulacomm nije najavio nikakva dodatna ažuriranja u ovom pogledu, upkros tome što je najavljeno da će čak Snapdragon 8 Gen 2 dobiti ovu funkciju. Moguće je da je dogovor firme sa kompanijom za satelitske komunikacije Iridium Communications u tom pogledu pao u vodu, pa se sada traži drugo rešenje za sledeću generaciju čipa.
Ovaj čipset trebalo bi da bude zvanično lansiran krajem oktobra, na ovogodišnjem Snapdragon samitu na Havajima. On bi, ukoliko se glasine ispostave kao tačne, trebalo da podržava X755 5G modem, komponentu koja podržava satelitske komunikacije, što ćemo definitivno znati krajem godine.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Pogledaj vesti o: iPhone

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.