Roboti u Beogradu

Izvor: RTS, 24.Sep.2012, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roboti u Beogradu

U Kolarčevoj zadužbini počela manifestacija "Dani budućnosti: Robotika". Biće predstavljeno više od 25 najsavremenijih robota, među njima i najnapredniji android koji pomaže starima i bolesnima.

Manifestacija "Dani budućnosti: Robotika" na kojoj će biti predstavljeno više od 25 robota, među kojima je i najnapredniji humanoidni android na svetu ASIMO iz Japana, počela je u Beogradu i trajaće do 15. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oktobra.

Posetioci će najnaprednijeg čovekolikog robota, koji je namenjen da pomaže starijim i bolesnim ljudima, moći da vide 25. i 26. septembra u Kolarčevoj zadužbini.

ASIMO prepoznaje objekte koji se pomeraju i proračunava razdaljinu i pravac njihovog kretanja, pozdravlja čoveka i obraća mu se po imenu, prepoznaje glasovne komande.

Taj robot može da nosi poslužavnik, pleše, šutira loptu, da se penje uz stepenice i izvršava razne zadatke. Međutim, njega još nema u prodaji i može se videti jedino na velikim svetskim sajmovima i u japanskoj kompaniji "Honda", koja ga je konstruisala. Do sada je bio predstavljen u oko 30 zemalja.

Doprinos njegovom razvoju dala je Beogradska škola robotike i akademik Miomir Vukobratović, tvorac teorije Tačke nula momenta, koja se koristi za održavanje ravnoteže i hod ASIMO robota.

Na manifestaciji će biti predstavljen i čovekoliki robot NAO koji je namenjen za istraživačke svrhe, a namera je da se u budućnosti razvije kao servisni robot koji će pomagati starijima i deci, i održavati radni prostor i domaćinstva.

Posetioci će moći da vide i prvu protetičku šaku, napravljenu 1963. godine u Institutu "Mihajlo Pupin", razne industrijske, medicinske i druge robote. Dani budućnosti održaće se na dve lokacije - u Zadužbini Ilije M. Kolarca i galeriji Robne kuće "Beograd".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pogledajte kako će izgledati šou robota Asima

Izvor: Blic, 24.Sep.2012

Za sve ljubitelje robotike danas u 18 sati u Kolarcu obraćanjem Asima, čovekolikog robota koji hoda, pleše, razgovara i donosi inteligentne odluke, počinje manifestacija „Dani budućnosti: Robotika“. Reporteri "Blica" imali su priliku da prisustvuju jednoj od poslednjih scenskih proba i da vide...

Nastavak na Blic...

Dani budućnosti počeli u Beogradu

Izvor: NaDlanu.com, 24.Sep.2012

BEOGRAD, 24. septembra 2012. (Beta) - Manifestacija "Dani budućnosti: Robotika" na kojoj će biti predstavljeno više od 25 robota, medju kojima je i najnapredniji humanoidni android na svetu ASIMO iz Japana, otvorena je u ponedeljak u Beogradu... BEOGRAD, 24. septembra 2012. (Beta) - Manifestacija...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.