Prvi telefon sa Guglovom platformom u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi telefon sa Guglovom platformom u Srbiji

BEOGRAD - Mobilni operater Vip mobajl počeo je da prodaje telefon HTC medžik , prvi mobilni telefon sa Guglovim operativnim sistemom Android u Srbiji, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Vipa Aleksandar Šperl.

On je na konferenciji za novinare kazao da sistem Android omogućava korisnicima da jednostavno koriste internet i Guglove usluge, poput elektronske pošte, sistema za brzu razmenu poruka i sistema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za orijentaciju Gugl mape.

U prednosti telefona sa Android sistemom Šperl je ubrojao i gledanje video sadržaja na Ju tjubu bez zastoja, kao i veliki broj besplatnih igara i drugih aplikacija koje korisnici mogu da preuzmu sa internet sajta Android market.

HTC medžik, takozvani "smart" odnosno "pametni" telefon sa brojnim funkcijama, može se kupiti za najmanje 19.999 dinara mesečno uz ugovor na dve godine za Vipov paket 1.800 od 3.000 dinara mesečno.

Bez ugovora, Vip prodaje taj telefon po ceni od 42.999 dinara.

Android sistem je zasnovan na platformi otvorenog koda Linuks, na osnovu kojeg se bez ograničenja i plaćanja mogu razvijati programi i aplikacije.

Proizvođači mobilnih telefona i mobilni operateri osnovali su udruženje za promociju i razvoj telefona zasnovanih na sistemima otvorenog koda Open hendset alajans, čije korišćenje bi trebalo da dovede do jeftinijih proizvoda i usluga.

Među proizvođačima članovima su HTC, LG, Motorola, Samsung i Soni erikson.

Prema podacima sa internet enciklopedije Vikipedije i nezvaničnog sajta Androfouns o mobilnim telefonima na kojima se koristi sistem Android, na tom sistemu bazirani su telefoni HTC drim i Hiro, kao i telefon kineskog proizvođača Cigi koji je ranije radio na Majkrosoftovoj platformi i Samsungov i7500 android.

Pojedini telefoni mogu da rade u Android sistemu ako se on naknadno instalira, ali neki od njih ne mogu da koriste sve opcije tog sistema.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.