PRIPAZITE SE: Malver u Android aplikacijama koristi ovaj trik da bi izbegao da bude otkriven

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Avg.2023, 17:19

PRIPAZITE SE: Malver u Android aplikacijama koristi ovaj trik da bi izbegao da bude otkriven

Istraživači su rekli da su započeli istragu.

Istraživači iz kompanije Zimperium upozorili su da sajber kriminalci koriste APK fajlove sa nepoznatim ili nepodržanim metodama kompresije da bi izbegli analizu malvera.

Oni su pronašli 3.300 aplikacija koji koriste takve algoritme kompresije. 71 od identifikovanih uzoraka može se učitati na operativni sistem bez ikakvih problema.

Nema dokaza da su aplikacije bile dostupne u Google Play prodavnici u bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kom trenutku, što ukazuje na to da su aplikacije distribuirane na druge načine, verovatno preko nezvaničnih prodavnica aplikacija ili društvenog inženjeringa.

- APK fajlovi koriste tehniku koja ograničava mogućnost dekompajliranja aplikacije za veliki broj alata, čime se smanjuju mogućnosti analize - rekao je Fernando Ortega iz Zimperiuma. - Da bi to uradio, APK (koji je u suštini ZIP fajl) koristi nepodržani metod dekompresije.

Prednost takvog pristupa je da se na taj način spečava analiza aplikacije, a da se ona i dalje može instalirati na uređaje sa verzijom operativnog sistema novijom od Android 9.

Istraživači su rekli da su započeli istragu nakon objave Džoa Sekjuritija na Twitteru, u junu 2023. godine, o jednom takvom APK fajlu koga većina alata nije mogla analizirati, ali je mogao da se instalira na Android uređajima sa verzijom OS iznad Android 9 Pie (API 28).

U verzijama Androida starijim od Android 9, aplikacije koje koriste nepodržane nepoznate metode kompresije se ne mogu instalirati.

Zimperium je otkrio da autori malvera takođe namerno oštećuju APK fajlove da bi onemogućili normalan rad alata za analizu.

Ovo otkriće usledilo je nakon što je Google nedavno otkrio da sajber kriminalci koriste tehniku koja se zove verzionisanje kako bi izbegli otkrivanje malvera u Play prodavnici i inficirali uređaje korisnika Androida.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.